Cabaretier George Groot (Don Quishocking) overleden

Cultuur
woensdag, 15 mei 2024 om 6:51
anp 346775965
Cabaretier George Groot, bekend als lid van cabaretgezelschap Don Quishocking, is overleden. Dat bevestigt zijn vriend Jacques Klöters, eveneens lid van Don Quishocking, aan het ANP. Groot is 82 jaar geworden. Hij leed sinds twee jaar aan kanker.
Groot was naast cabaretier ook ruim drie decennia docent Tekstschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en docent Taalexpressie en Taal & Spel aan de Theaterschool in Amsterdam. Ook gaf Groot tot 2013 les in het vak Liedtekstschrijven op de Koningstheateracademie voor Cabaret. Hij schreef ook teksten voor onder anderen Jenny Arean, Adelheid Roosen, Haye van der Heyden en Paul de Leeuw.
Don Quishocking werd eind jaren zestig opgericht, met naast Groot, en zijn in 2010 overleden echtgenote Anke, ook Jacques Klöters. Fred Florusse, die vorig jaar op 85-jarige leeftijd overleed, en Pieter van Empelen, die in 2017 overleed, zaten eveneens in de groep.
Het invloedrijke gezelschap won onder meer het Camerettenfestival en sleepte verschillende prijzen in de wacht zoals een Zilveren Harp en de Louis Davidsprijs voor het lied Oude School. Don Quishocking maakte elf programma's, waarvan drie in wisselend gezelschap na het tijdelijk uiteenvallen in 1982.