Chefkoks worden gek van mensen met voedselallergie

Cultuur
door Jeannette Krasdonderdag, 30 oktober 2014 om 11:43
welingelichtekringen header 1
Chefkoks bereiden met liefde hun culinaire heerlijkheden, maar dat valt tegenwoordig niet mee. De voedselallergie van de clientèle verpest menige delicatesse. 'Soms lijkt het alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten,' vertellen koks in het AD. De modegril van de zogenaamde voedselallergie blijkt hardnekkig: geen gluten, geen eieren, geen melk, geen noten, geen koolhydraten in het algemeen, zie daar als kok nog maar eens wat van te maken. Tweesterrenkok Mario Ridder van De Zwethheul moet tegenwoordig zo veel ingrediënten schrappen en zo vaak improviseren dat hij zich regelmatig de vraag stelt: wat blijft er van mijn creatie over? 'Een brioche zonder noten, meel en boter kun je toch eigenlijk geen brioche meer noemen?' Ook chefkok Eric Swaghoven van sterrestaurant Valuas in Venlo ziet een duidelijke tendens. 'Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook.' Ridder ziet de voedselallergie ook vooral als een hype. 'Ik heb een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish coffee besteld. Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit'.'
Bron(nen): AD