Frans Hals Museum krijgt schenking van Elisabeth van Thüringenfonds

Cultuur
vrijdag, 08 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een grote kunstschenking gekregen van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds. 'Het gaat om topstukken uit de 16de en 17de eeuw, werken van een omvang en kwaliteit zoals ze zelden op de kunstmarkt te vinden zijn', zegt Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem.
Het museum heeft nu al 14 schilderijen in bruikleen van de stichting, zoals het wereldberoemde stuk ’De regenten van het Grote of St. Elisabeth’s Gasthuis te Haarlem’ (1641) van Frans Hals (foto), ’De regentessen van het Grote of St. Elisabeth’s Gasthuis te Haarlem’ (1641) van Johannes Cornelisz Verspronck en ’Fluitspelende vrouw’ (1630) van Dirck Hals.
Het Frans Hals Museum, de gemeente Haarlem en het Elisabeth van Thüringenfonds onderhouden al jarenlang warme banden. In 2007 was in het museum een expositie met topstukken uit de collectie te zien. Cultuurwethouder Pieter Heiliegers is lid van het College van Regenten. Het voormalige Grote of St. Elisabeth’s Gasthuis, nu onderdeel van het Kennemer Gasthuis in Haarlem, bestaat al meer dan 400 jaar. De in die eeuwen verzamelde schilderijen en de kunst- en historische voorwerpen zijn in 1975 ondergebracht in het Elisabeth van Thüringenfonds. Deze unieke ziekenhuis- of gasthuiscollectie werd tot dusverre vanuit het Kennemer Gasthuis beheerd en in stand gehouden.
Onder de titel ’Een groots gebaar' richt het museum een aparte tentoonstelling in, die meteen na de officiële overdracht van de schenking op 15 april voor het publiek geopend is.