Marie-Antoinette heeft haar bureautje terug. Kosten: 6,75 miljoen euro

Cultuur
door Admin
dinsdag, 22 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een indrukwekkende schrijftafel is het niet. Een uitgebreide administratie of correspondentie zal de laatste Franse koningin er ook niet op nagehouden hebben, behalve waarschijnlijk om brieven te schrijven aan haar familie in Oostenrijk. Marie Antoinette (1755-1793) stond niet bepaald bekend als intellectueel, voordat zij definitief haar hoofd verloor in de Franse revolutie.
Na de revolutie werd vrijwel de gehele inboedel van Versailles geveild. Zo'n 17.000 stukken vonden hun weg naar andere koningshuizen, musea en antiquairs. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is de Franse regering begonnen de stukken terug te vorderen en op te kopen. Een belangrijke steun in de rug vormt daarbij de 'loi sur le mécénat' uit 2003 die aankopen op het gebied van cultureel erfgoed voor 90% fiscaal aftrekbaar maakt. 
De kosten voor de secretaire van Marie-Antoinette, in 1783 gebouwd, werden opgehoest door een grote farmaceut en fabrikant van luxe-artikelen Moët Hennessy Louis Vuitton (LVHM). Frédéric Mitterrand, de Franse minister van Cultuur, overhandigde gisteren het meubelstuk officieel aan Versailles, dat zo langzamerhand weer gemeubileerd raakt.
Bron(nen): L'Express