Omstreden vergiftigde kabouters in Utrecht

Cultuur
door Chantal Caesdonderdag, 16 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vanaf zaterdag 18 juni 2011 is bij galerie Artlease Contemporary Art in Utrecht een installatie te zien met meer dan 300 multiples van 'vergiftigde' kabouters en stokstaartjes van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl. De toevoeging 'vergiftigd' hebben de kabouters van de kunstenaar meegekregen, omdat zij de Hitlergroet brengen en achter elkaar aanlopen. De vergiftigde kabouters staan symbool voor het gevaar dat schuilt in het hedendaags populisme.
In Duitsland zorgde de kabouters van Hörl voor veel ophef. Zij kregen al snel de naam 'Hitler Kabouters'. Op het brengen van de Hitlergroet staat in Duitsland een straf van 3 jaar. Voor justitie was dit aanleiding om tot vervolging over te gaan. Door het achterwege blijven van o.a. protesten uit Joodse hoek en de intentie die Hörl met zijn installatie had, zag justitie hier uiteindelijk van af.
Ottmar Hörl: 'Ik wil met mijn installatie waarschuwen, dat wij niet te gemakkelijk achter elkaar aan moeten lopen. We moeten niet het systeem en anderen de schuld geven. Ik wil op een ironische manier zeggen: Mensen pas op!'
De stokstaartjes zijn alert. Alert voor het gevaar dat de vergiftigde kabouters met zich mee brengen. De stokstaartjes staan er zodat we niet later tegen onze kinderen hoeven te zeggen: 'Wir haben es nicht gewusst'.
Met de keuze van deze expositie geeft Artlease uiting aan haar protest tegen de culturele kaalslag. Galeriehouder Jos Emons zegt hierover: 'Het is niet alleen de financiële crisis, maar vooral het ressentiment tegen de kunsten dat hier debet aan is. Het is de onmacht die de kunsten kleineert'. Ottmar Hörl is nog tot 15 augustus te zien bij Artlease Contemporary Art in Utrecht.