Rivalen van Anouk in finale Eurovisie bekend

Cultuur
door anp
donderdag, 16 mei 2013 om 23:00
welingelichtekringen header 1
De laatste tien landen in de finale van het Eurovisiesongfestival zijn bekend. Hongarije, Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië, Noorwegen, IJsland, Armenië, Finland, Malta en Griekenland plaatsten zich donderdagavond via de tweede halve finale. Ze nemen het zaterdagavond op tegen onder anderen Anouk, de inzending van Nederland.
Nederland plaatste zich dinsdag al voor de finale. Ook België, Denemarken, Rusland, Ierland, Oekraïne, Estland, Litouwen, Wit-Rusland en Moldavië hebben zich daar voor gekwalificeerd. Gastland en titelverdediger Zweden is automatisch geplaatst voor de eindstrijd, net als de vijf grote landen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië.
De laatste keer dat Nederland in de finale stond, was in 2004. Re-Union eindigde uiteindelijk op de 20e plaats met het nummer Without You. In de acht edities daarna strandde Nederland in de halve finale. Geen enkel land heeft ooit zo'n slechte reeks neergezet.
De Finse deelneemster Krista Siegfrids baarde donderdagavond opzien door aan het einde van haar lied een van de danseressen te zoenen. Het was de eerste keer dat dat gebeurde bij het Eurovisiesongfestival. Siegfrids wilde met de zoen laten zien dat ze voor invoering van het homohuwelijk in haar land is.