Verbrijzelde Apple apparaten worden kunstwerken

Cultuur
woensdag, 17 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hoe maak je van je iPhone of iPad een kunstwerk? Met een hamer, brander, handzaag of pistool kun je het ding van zijn functie ontdoen en het naar een hoger plan tillen tot een abstractie van wat het ooit is geweest.
Michael Tompert, een grafisch vormgever uit San Francisco maakt foto's van vermorzelde en half gesmolten Apple-apparaten. Omdat het foto's zijn, wordt de afstand tot het oorspronkelijke object nog groter. De gruzelementen wekken een beeld op van agressie en verval, maar de fotograaf wordt er lyrisch van: 'Aan de binnenkant zijn ze zo mooi. Ze zijn zo mooi als je zich ontsluiten ...'.
De kunstenaar wil mensen aan het denken zetten over de betekenis van Apple gadgets. Tot voor kort wilde hij zelf ook altijd het laatste snufje hebben, maar nu kan hij er zijn creatieve lusten letterlijk op botvieren.
Hij kwam op het idee toen zijn zonen aan het ruziën waren om een iPod. Hij pakte het ding af en zei dat het maar een domme gadget was. Om zijn uitspraak kracht bij te zetten, kwakte hij het ding tegen de muur. Hij was verbaasd dat de jongens er niet blij mee waren. Zelf was hij meteen onder de indruk van wat hij zag en pakte zijn fototoestel. Dat was het begin van een project dat een jaar in beslag zou nemen.
Het is wel een dure hobby. Tompert verbouwde een iPhone 4, een iPad, iPod nano's en MacBook AirMacks. De iPhone 4 kocht hij via eBay, maar de andere apparaten waren nieuw.
michael tompert 12lve kids