“Chauffeur valetparking reed 198 km/uur in onze auto”

Het klinkt aantrekkelijk: als je op Schiphol arriveert, geef je je sleutel aan iemand van de valetparking en je kunt met een gerust hart op vakantie zonder dat je hoge parkeerkosten hebt, maar de bedrijfjes die zich hiermee bezig houden zijn vaak weinig bonafide. Er zijn dit jaar al 110 klachten binnengekomen.

Een van de gedupeerden is Songül van Brakel. Samen met haar man vertrok ze naar Turkije. Ze gaf haar autosleutel af aan een jongeman bij vertrekhal 3. “Al bij het inchecken kregen we een melding van de auto dat er met 194 kilometer per uur mee werd gereden," vertelt ze aan het AD. "We belden de chauffeur, maar die nam niet op.’’ Uit GPS-data bleek dat de man op dat moment over de A4 scheurde. De auto belandde in een woonwijk in Hoofddorp. “We hadden vertraging. De meldingen begonnen weer. Ook ’s avonds werd er nog met 180 kilometer per uur mee gescheurd.” Over een bedrijfsterrein in Nieuw-Vennep, bleek uit de gps-gegevens.

De vele valetparkingbedrijfjes hebben helemaal geen parkeerterreinen tot hun beschikking. Ze dumpen de wagens overal en nergens. “Ze parkeren bij ons in de woonwijken”, zegt Petra Faber van de gemeente Haarlemmermeer. “En vaak bij bedrijven. Dan zie je daar opeens wekenlang een auto staan op een bedrijfsterrein, terwijl het eigen personeel er niet kan parkeren. En het gaat verder dan alleen Haarlemmermeer. Je vindt ze ook in Amsterdam Nieuw-West.’’

Niet zelden komen er, uiteraard op naam van de eigenaar, boetes binnen voor snelheids- en parkeerovertredingen. Het is heel moeilijk om er iets aan te doen. Je geeft tenslotte zelf je autosleutel aan een onbekende.

Bron(nen):   AD