Top-econoom legt uit: Recessie kan ondergang Trump betekenen

Een recessie kan de ondergang betekenen van Donald Trump. Dat schrijft top-econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller in een opiniestuk in The Guardian.

Steeds meer economen vrezen een recessie, onder meer vanwege de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Het zou het einde kunnen betekenen van Donald Trump als president van de VS, vooral vanwege "het narratief dat Trump decennialang aan de Amerikanen heeft verkocht, namelijk dat van een glamoureus en machtig persoon, die zich omringt met mooie vrouwen, dure spullen en veel geld."

Maar Shiller waarschuwt dat een dergelijk beeld niet eeuwig houdbaar is. Het is volgens hem logisch dat een recessie verband houdt met het einde van het vertrouwen in Trump. De Yale-professor legt uit dat mensen vaak op een recessie reageren door hun ideeën te herzien, minder geld uit te geven en grote aankopen uit te stellen.

Trump en zijn luxueuze leefstijl waren tot nu toe 'een inspiratie voor veel consumenten en investeerders,' schrijft Shiller in het stuk dat als titel heeft 'Het is onwaarschijnlijk dat het vertrouwen in Trumps grillen een recessie overleeft'.

"Een zware recessie kan dan zijn ondergang betekenen," vervolgt de econoom. "En zelfs voor er echt een economische catastrofe plaatsvindt kan de publieke opinie al de focus gaan verleggen naar de rariteiten van de president. Nieuwe aanstekelijke ideeën kunnen dan in de plaats komen van die van Trump."

Bron(nen):   The Guardian