Gaat KPN ten onder?

Onder de vorige baas, Ad Scheepbouwer, wist KPN nog de indruk te wekken een top bedrijf te zijn. Maar dat is het niet en dat wordt steeds duidelijker onder diens opvolger Eelco Blok. Gisteren daalde het aandeel met 15 procent en de afkeer van beleggers is begrijpelijk. KPN moet steeds meer moeite doen en onderdelen verkopen om het hoofd boven water te houden en ondertussen heeft het een hele grote berg schulden. Het grootste bezit van KPN zijn de kabels die in heel Nederland naar ieder huis en naar ieder bedrijf lopen. Maar het gebruik van die kabels brengt niet voldoende op. En daar kwam, als incident, de veiling van de frequenties bij. Beleggers stapten maandag en masse uit het aandeel KPN, afgeschrikt door de financiële aderlating van € 1,35 mrd die het telecomconcern ondergaat om zijn frequentievergunningen voor zeventien jaar veilig te stellen. Daardoor heeft KPN in 2013 nauwelijks nog de ruimte om zijn met schuld overladen balans te repareren, terwijl topman Eelco Blok daar hoge prioriteit aan had gegeven. De verkoopwoede bereikte een zeldzame piek van vijftig miljoen stukken — ruim zesmaal de reguliere dagomzet — en trok de AEX-index mee in het rood. De cumulatie van schuldproblemen en strategische tegenwind maakt dat Europese telecomfondsen niet meer de defensieve beleggingen van weleer zijn, zegt analist Damien Chew van Fitch in het Financieele Dagblad. ‘Mensen kopen mobieltjes niet meer om te bellen, maar voor e-mail en chat. De verdienmodellen zijn verstoord en telecombedrijven hebben hun kostenstructuren daar nog niet helemaal op afgestemd.’ Vroeger was een aandeel KPN of een ander Telecombedrijf een solide belegging, al was het maar voor het divident. Dividend is er amper meer, en solide zijn telecombedrijven ook niet meer. Zeker KPN niet.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Wanneer komt een eind aan deze luchtfietserij van handel in lucht?
  Om de één of andere reden verwacht ik steeds dat meer mensen inzien dat dit systeem waarin bovenbeschreven acties als normaal worden beschouwd, totaal niet belangrijk is en ons afhoudt van hetgeen wél belangrijk is.
  En als ik dan dit soort berichten lees, slaak ik weer een zucht van teleurstelling. Wanneer gaan ons massaal de ogen open?

  • André Somers

   Wat is dit voor een geraaskal? Waar héb je het in hemelsnaam over? Gaat je reactie überhaupt wel over KPN?

   (in antwoord op grasspriet)
 2. Rinus57

  Wat een negatieve reactie op de nieuwe aankoop van de KPN , te veel betaald schreeuwde de aandeelhouders , maar vergeten de opstomende concurrerende markt , waarin de KPN zijn plek moet bevechten , Men schrijft wel dat de KPN de kabels heeft maar niet de ballen om de frequenties goed te exploiteren .Ik denk dat met het goud in de hand een goed uitgangspunt is om juist te opereren in een moeilijke maar spectaculaire markt .Laten wij eens positief zijn i.p.v. azijn zeikers te zijn .

  • Hans_Vermeulen

   KPN heeft zijn positie als serieus concurrent al jaren gelden opgegeven, door o.a. zelfgenoegzaamheid. KPN wordt door een niet EU bedrijf overgenomen en deze zal voor een prikkie de markt betreden. Hou rekening dat in de komende jaren het onmogelijke zal plaatsvinden.

   (in antwoord op Rinus57)
 3. Cornelis Berend

  Het krankzinnige van de telco industrie, is de verkoop van de frequenties. Dat is verkapte belasting, want er wordt rond de 4 miljard aan de bedrijfstak onttrokken waarvoor anders leuke dingen gedaan hadden kunnen worden voor de klanten.

  Die 4 miljard moet terugverdient worden. Aldus worden nog krankzinnigere verdienmodellen gemaakt, met onduidelijke tariefstructuren om de consument op te lichten. De graaiers die de frequenties hebben verkocht wrijven in hun handen, want voor een groot deel van die 4 mld, komt er nog eens 21% BTW op het terugverdiende geld in kas.

  Daarmee is aangetoond dat belasting innovatie om zeep helpt.

  De grootste gekken zitten bij de KPN, dat weet je zodra je hun hoofdkwartier in Den Haag hebt gezien.

 4. Indenvreemde

  Vakkundig door “vakkundige lieden” met vakkundig verhoogde salarissen omzeep geholpen En zo gaat het met veel bedrijven. Getekend: de Graaier

Reacties niet toegestaan