Mark Zuckerberg: “Niemand verdient het om miljardair te zijn”

Ware woorden van Facebook-baas Mark Zuckerberg. “Niemand verdient het om miljardair te zijn,” zei hij in een vraag- en antwoordsessie. Maar wat betekent het uit de mond van de op vier na rijkste persoon ter wereld?

Een medewerker van Facebook vroeg hem te reageren op een uitspraak van de Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders, die zei ‘dat miljardairs niet zouden moeten bestaan’.

“Niemand verdient zo veel geld”, stelt ook Zuckerberg. “Ik denk dat als je iets doet wat goed is, je wordt beloond, maar ik denk dat een deel van de rijkdom die kan worden verzameld onredelijk is.”

Toch heeft hij zelf al 69 miljard dollar verzameld, terwijl zijn medewerkers stukken minder verdienen. Hij zou om te beginnen dus de salarissen in zijn eigen bedrijf wat beter kunnen verdelen. Ook zou hij wat fatsoenlijker om kunnen gaan met de persoonsgegevens die hij van de miljard Facebook-gebruikers onderschept. Verder zou hij kunnen stoppen met het ontwijken van de belasting.

Zuckerberg begon in plaats daarvan over zijn stichting het Chan Zuckerberg Initiative. Zo probeert hij een deel van zijn geld aan goede doelen te besteden. Dit soort filantropie is een trend onder superrijken, maar niet per se een wenselijke ontwikkeling. Het is nu zo dat mensen als Bill Gates, Jeff Bezos en Mark Zuckerberg een groot deel van alle geld op de wereld verzamelen om het vervolgens naar eigen inzicht her te verdelen. Zij bepalen dus, zonder enige kennis van zaken en zonder democratisch verkozen te zijn waar miljarden dollars heen gaan. Dat is een taak van de politiek, niet van een megalomane CEO.