Brexit-misère nog erger dan gedacht: Britten al bijna 75 miljard euro armer

Economie
dinsdag, 08 oktober 2019 om 12:29
welingelichtekringen header 1
Het Verenigd Koninkrijk is sinds het referendum over de Brexit al tot 73,5 miljard euro armer geworden. En dan moet het land de EU nog verlaten.
Experts van het Institute for Fiscal Studies waarschuwen dat vanwege de Brexit de economische groei is verdampt. Sinds het referendum in juni 2016 is de welvaart van het VK met 2,5 tot 3 procent ingezakt. "Het Verenigd Koninkrijk heeft bijna niet geprofiteerd van de wereldwijde economische groei, die normaal gezien zou hebben geleid tot een forse stijging van export en investeringen," klinkt het in het vernietigende rapport.
De economische schade is verder het resultaat van de instortende pond waardoor consumentenbestedingen teruglopen en onzekerheid die leidt tot dalende investeringen. Geen enkel land van de G7 had zo'n lage groei van de bedrijfsinvesteringen. Zelfs een relatief vriendelijke no-deal zou de staatsschuld doen oplopen tot 90 procent van het bnp, het hoogste percentage sinds halverwege de jaren 60.
Komt er wel een Brexitdeal dan krijgt het VK nog steeds te maken met een hele zwakke economische situatie. "Lid blijven van de Europese Unie zou het beste zijn voor de groei," concludeert het rapport.
Tja, told you so, zeggen de Engelsen dan.
Bron(nen): The Independent