Grieken grijpen terug op de ruilhandel

In Griekenland wordt nu op veel plaatsen naast de euro gebruikt gemaakt van alternatieve betaalmiddelen, waardoor feitelijk een soort ouderwetse ruilhandel in een modern jasje is ontstaan. Eén van de plekken waar dit systeem een ware bloei doormaakt, is de plaats Volos, aan de voet van de berg Pilio (zie wel.nl 29/11/2012 ). Hier heet de alternatieve munt de 'TEM' (de afkorting van 'Locale Alternatieve Eenheid' in het Grieks. Het concept is heel eenvoudig. Mensen worden online lid en krijgen toegang tot een database waarop goederen en diensten worden aangeboden. Eén TEM heeft dezelfde waarde als één euro. Nieuwe leden beginnen met nul TEM, maar kunnen krediet opbouwen door zelf goederen en diensten aan te bieden. Ze kunnen tot 300 TEM lenen, maar moeten die lening binnen een vaste tijdsspanne terugbetalen. Leden krijgen ook boekjes met vouchers van de alternatieve munt, die worden gedrukt met een speciale stempel om vervalsing tegen te gaan. Deze vouchers kunnen als cheques worden gebruikt. Diverse zakenmensen in Volos, zoals een dierenarts, een opticien en een naaister, aanvaarden de alternatieve munt in ruil voor een korting op de prijs in euro's. Voor velen is dit een manier om verloren gegane inkomsten te compenseren en om een beschermend web van solidariteit te creëren op dit bijzonder moeilijke moment in hun leven,” zegt Yiannis Grigoriou, een van de oprichters van het netwerk. “De oudere generatie kan zich nog de tijd herinneren dat ruilhandel de gewoonste zaak van de wereld was. In de dorpen ruilde je melk en geitenkaas voor vlees en meel.” Of de TEM uiteindelijk echt een alternatief kan zijn voor de euro, bijvoorbeeld als Griekenland de eurozone alsnog zou (moeten) verlaten, is de vraag. Veel inwoners van Volos zien de TEM vooral als een aanvullend en niet direct als een vervangend betaalmiddel.

Bron(nen):   The Guardian      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Zie je, niemand is afhankelijk van welke munt dan ook. Ondanks wat ze ons willen doen geloven. Ze zouden zo graag zien dat iedereen denkt dat we beslist niet zonder kunnen.

  Er zijn al veel meer alternatieven in het leven geroepen en niet alleen in Griekenland.
  Ik juich het van harte toe. De banken denken dat we niet zonder hen kunnen, fout gedacht. Mensen worden eindelijk wakker en worden weer creatief.

  Een groep jonge mensen in Griekenland heeft zelf een klein dorp opgericht waar ze geheel zelfvoorzienend zijn. Zij zeggen terecht: ‘Crisis? Wat nou crisis. We hebben hier alles wat we nodig hebben’. En ze hebben gelijk. Voedsel en een dak boven je hoofd is alles wat een mens wil en daar zijn we de banken niet bij nodig. Als de nood maar hoog genoeg wordt gaan mensen dat weer zien.

  • kletsmajoor

   Volgens het artikel is de TEM 1-op-1 gekoppeld aan de euro.

   (in antwoord op grasspriet)
   • André Somers

    Dat wil niet zeggen dat een leverancier hier TEM’s accepteert. Iemand zal de daadwerkelijke omruiling moeten doen, en tot op welke hoogte is die daartoe bereid? En doet hij dat echt tegen een 1:1 koers?

    (in antwoord op kletsmajoor)
  • bierneus

   Geen bank nodig? En wie registreert dan wie hoeveel TEMs heeft? Wie regelt dat krediet van 300 TEM? Sorry grasspriet, maar we kunnen het noemen wat je wil, maar dat is een bank.

   Reactie van Vomit klopt ook: deze mensen betalen geen belasting over hun inkomen, geen BTW, en dus dragen ze niet bij aan collectieve kosten (waaronder de kosten voor de Griekse overconsumptie van de afgelopen decennia). Lekker sociaal…

   Daarnaast ben ik bang dat de goede mensen van Volos minder selfsufficient zijn dan je hoopt…of staat daar ook ee computerfabriek voor de computers die nodig zijn om op die database te komen, kunnen bouwmaterialen uit die berg gehaald worden, wordt er genoeg voedsel in Volos verbouwd om iedereen te voeden, een pharmafabriek die de geneesmiddelen maakt die de zieken nodig hebben? Laat mensen toch eens ophouden met die lokaal is goed onzin en de echte globalisatie omarmen die welvaart schept. Alternatie is van honger en ziekte doodgaan aan de voet van een Griekse berg..

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Ben je een bank nodig om TEMS te registreren?
    Heb jij enig idee wat een bank doet?

    Uit je hele reactie blijkt hoe vastgeroest je zit in het denken dat dit systeem het enige is dat mogelijk is, met banken en pharmaceuten.
    En dat klopt niet. Er zijn …tig systemen te bedenken waar geen bank aan te pas komt en waar mensen in groepen helemaal zelfvoorzienend zijn. De grote jongens die zo lekker verdienen aan dit systeem willen daar alleen niet aan. Stel je voor, weg slaven, weg rijkdom en jij trapt erin maar wees gerust met jou zijn er velen die nog steeds zo denken. Langzaam worden het er minder maar vooralsnog zijn het er teveel.

    (in antwoord op bierneus)
    • bierneus

     Je antwoord laat zijn dat je niet weet wat een bank doet. Het voorbeeld van de pharmaceuten is bedoelt om aan te geven dat toch iemand de aspirine, antibiotica etc. moet maken die ook de lieve mensen van Volos willen hebben als ze ziek zijn. Als ze dat allemaal lokaal kunnen prima, maar je verwart de functie (krediet verlenen, registreren wie hoeveel TEMs heeft, het uitgeven van TEMs etc. ) met het instituut. Wat ze in Volos hebben gedaan is een nieuwe bank oprichten met een andere naam.

     (in antwoord op grasspriet)
 2. Guest

  In feite gaat het niet over zuivere ruilhandel maar over een alternatieve munteenheid, net zoals hier “Lets” en “torekes” worden ingevoerd. Het leuke hieraan is dat progressieve kringen deze geldvervangers steevast als alternatief voor het grote boze kapitalisme proberen opvoeren, terwijl ze zonder het te beseffen daarmee het failliet van het linkse maatschappijmodel toegeven.
  Want inkomsten uit wederzijdse (ruil-) arbeid, betaald via een alternatieve munteenheid, zullen niet op de loonbrief staan, er zal geen 50% overheidsbeslag op gebeuren, er wordt geen sociale zekerheid over betaald. Dus impliciet zegt men: indien de overheid niet de helft van onze arbeid afroomde en ons een beetje meer vrije arbeidsmarkt liet, zouden we het allemaal beter kunnen rooien (pun intended).

 3. Vomit

  In feite gaat het niet over ruilhandel maar over een alternatieve munteenheid, net zoals in Vlaanderen “Lets” en “torekes” worden ingevoerd. Het leuke hieraan is dat progressieve kringen deze geldvervangers steevast als alternatief voor het grote boze kapitalisme proberen opvoeren, terwijl ze zonder het te beseffen daarmee het failliet van het linkse maatschappijmodel toegeven.
  Want inkomsten uit wederzijdse (ruil-) arbeid, betaald via een alternatieve munteenheid, zullen niet op de loonbrief staan, er zal geen 50% overheidsbeslag op gebeuren, er wordt geen sociale zekerheid over betaald, de werkgever (medeburger) betaalt geen werkgeversmalus op het te betalen loon. Dus impliciet zegt men: indien de overheid niet de helft van onze arbeid afroomde en ons een beetje meer vrije arbeidsmarkt liet, zouden we het allemaal beter kunnen rooien (pun intended).

Reacties niet toegestaan