EU-hof: te veel stikstoffen in Franse steden

Economie
door anp
donderdag, 24 oktober 2019 om 11:29
eu hof te veel stikstoffen in franse steden1571909780
Franse steden als Parijs en Nice stoten structureel meer vervuilende stoffen als stikstofdioxide uit dan is toegestaan volgens de Europese grenswaarden. Dat besloot het Hof van Justitie van de Europese Unie in een rechtszaak. Het merendeel van de uitstoot komt van de dieselauto's.
Volgens het Hof houdt Frankrijk zich al sinds 2010 niet aan de afspraken. Het land nam in die tijd geen geschikte maatregelen om de overtollige uitstoot in te perken. Daardoor kwam de uitstoot van stikstofdioxide "systematisch en aanhoudend" boven de gestelde grenswaarden. Motoren van dieselauto's zijn de belangrijkste bron van stikstoffen, die ademproblemen veroorzaken en gelinkt zijn aan vroegtijdig overlijden.
Nog meer vergelijkbare rechtszaken waar uitstoot van dieselauto's centraal staat, worden binnenkort behandeld. De uitkomst van deze uitspraak kan daar invloed op hebben.
Vorig jaar spande de Europese Commissie al een rechtszaak aan tegen meerdere Europese landen om een te hoge uitstoot van stikstof en zwevende deeltjes. Die komt naast het autoverkeer ook van de industrie, energiecentrales en de landbouw.