EU-werkloosheid vestigt alweer een droef record

De werkloosheid in de 17 EU-landen die de euro gebruiken is naar een nieuw alltime high gestegen. De werkloosheid voor de eurozone wordt bijgehouden sinds 1999 en bereikte nog nooit het niveau waarop hij niet is beland: 11,8 %. Daarmee zijn 18,8 miljoen mensen werkloos in het hele gebied. De stijging in november - daarover gaan deze cijfers - was slechts 0,1% ten opzichte van een maand eerder, maar meer dan een vol procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor de EU als geheel, dus inclusief de niet-Euro-landen, is het aantal werklozen gestegen naar 26 miljoen. De cijfers laten zien voor welke onmogelijke opgave de Eurolanden staan. Door scherpe bezuinigingen is de onmiddellijke dreiging van een ineenstorten van de Euro afgewend. Maar daarvoor in de plaats is een Eurozone gekomen die ernstig kwakkelt, waar de groeicijfers allang zijn vervangen door krimpcijfers en waar iedere nieuwe prognose somberder is dan de vorige. En met ieder nieuw werkloosheidscijfer, dus ook dat van vandaag, stijgt de kans op sociale onrust. Dat is het scherpst zichtbaar in Griekenland en Spanje, waar de ineenstorting het ernstigst is - of het verst gevorderd. Een jaar geleden was 18,9% van de Grieken zonder werk, nu is dat 26%. In Spanje is de werkloosheid nog iets hoger, 26,6%, maar daar is de groei trager. Het laagste staat de werkloosheid in Oostenrijk, met 4,5%. Duitsland doet het ook goed met 5,4%.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  @Geachte Heer Driehuis: Ik waardeer uw site zeer. Als ik echter om mij heen luister is Nederland crisismoe.
  Ik verwacht dat uw lezers (en de economie) het zouden waarderen als er wat meer optimistische artikelen op deze site zouden verschijnen.

 2. Peter Smokers

  En dat alles om de sociale zekerheid af te breken.

  • marianne martens

   de Regeringen, Politieke Partijen, de Bilderberg Group, de Multinationals, de aandeelhouders, de Beursen, Vastgoed/ Projecktontwikelaars, zullen er geen traan om laten, Wij wel, vanwege het immense onrecht om inderdaad alleeen maar de sociale zekerheid af te breken voor een illusssie van verslaafden (

   (in antwoord op Peter Smokers)
 3. Edward_II

  Ik snap het niet. We doen toch alles wat we kunnen. We helpen de zwendelaars, beschermen de oplichters, steunen de gokkers, laten de loonslaven alles betalen, ontmoedigen nieuwe ondernemers… waarom werkt het niet?!?!

 4. JanRogiers

  De valse werklozen , onnodige staatsambtenaren , zogezegde gehandicapten zijn er aan voor de moeite … Er zullen terug echte goederen en diensten moeten worden geproduceerd voor ze verdeeld kunnen worden . Gedaan met de schulden op de kleinkinderen af te wentelen ..Terug werken en sparen voor de kinderen en bescheiden leven ….

Reacties niet toegestaan