Britse economie toont groei

Economie
door anp
maandag, 11 november 2019 om 11:05
britse economie toont groei1573466883
De Britse economie is in het derde kwartaal met 0,3 procent gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode, toen nog sprake was van een krimp met 0,2 procent. Dat meldde het Britse statistiekbureau op basis van een voorlopige raming.
Daarmee ontloopt Groot-Brittannië een zogenoemde technische recessie, waarvan sprake is als de economie krimpt in twee achtereenvolgende kwartalen. De groei viel wel iets minder sterk uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op een plus van 0,4 procent gerekend. De Britse economie heeft te kampen met tegenwind door de onzekerheid rond de brexit.
De economie kreeg steun van de uitgaven van consumenten en de overheid, die de zwakkere bedrijfsinvesteringen compenseerden. Verder nam de activiteit in de Britse dienstensector en bouw toe, maar was stagnatie te zien in de bedrijvigheid van de verwerkende industrie. De export toonde herstel van de dip in het voorgaande kwartaal.
Economen verwachten dat de Britse economie over heel 2019 met 1,2 procent zal groeien. Dat zou de zwakste groei zijn sinds de financiële crisis ruim tien jaar geleden.