Echte winkels gaan helemaal verdwijnen

Marc Andreessen, de schepper van Netscape en sindsdien orakel als het over de toekomst gaat, ziet het zeer somber in voor de winkels. Hij zegt dat de traditionele winkel helemaal zal verdwijnen. E-commerce zal de enige manier zijn waarop we nog winkelen in de toekomst, denkt hij. Hij zet zijn argumenten kracht bij door te wijzen op voorbeelden waar dat al aan het gebeuren is. Muziekwinkels zijn er nog maar amper, en in de Verenigde Staten hebben de videotheken plaats moeten maken voor Netflix. Er zijn ook nog maar amper fysieke reisbureaus. "Zodra er een alternatief is het de fysieke winkels geen schijn van kans. Om twee redenen moeten ze diep investeren. Ze investeren in stenen omdat ze een winkel nodig hebben, en liefst op de duurste plaats, en ze investeren in voorraden omdat de klant bediend moet worden." Er zijn goederen waar voorlopig winkels voor zullen blijven bestaan. Dat zijn al die goederen die heel snel nodig hebt, die je niet wil bestellen, die even gaat kopen. Andreessen denkt dat ook voor dat soort goederen e-commerce oplossingen zullen komen. Hij raadt iedereen van harte af te investeren in alles wat te maken heeft met echte ouderwetse winkels.

Bron(nen):   Business Insider      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Smokers

  Kontant betalen behoort daarmee tot het verleden en dus kunnen we kontant geld afschaffen. Lekker makkelijk. Geen pin meer nodig e.d. Ja, in een restaurant. Betaal je toch via je mobiel en ideal ? 😉

 2. j g

  Winkels zullen echt niet verdwijnen want het gaat om de beleving. Dan gaan restaurants ook verdwijnen want je kan het bestellen en thuis laten bezorgen, klopt toch ook niet?

 3. HoogstKoninklijk

  Ik geloof niet helemaal dat dit op zal gaan. Als je gaat kijken naar een gemiddelde koopzondag en/of avond in een stad dan wordt dat alleen maar drukker.

  Het zal zich wel meer gaan centreren, dus minder speciaalzaken, maar meer Albert Heijn.

 4. Genuine_Defector

  Prima. Ik lig er niet wakker van.

  Alleen van kleding- en schoenenzaken e.d. kan ik me voorstellen dat die nog overblijven. Je wil toch wel even passen voor je iets koopt.

  Maar verder heb ik niets met winkelstraten. Integendeel. Vreselijk. Vooral in het weekend. Allemaal mensen die niet opschieten en op niets af zitten te slenteren.

  Onlangs een nieuwe tv gekocht. Die was online toch zo’n 200 euro goedkoper dan bij de speciaalzaak in de buurt. Tja, dan vraag je er als ondernemer ook gewoon om, hoor. De klant wil niet genaaid worden. En die tv werd ook nog eens gratis en voor niets thuisbezorgd.

 5. Riem & Zo

  Uiteindelijk maakt het weinig uit, winkels in de winkelstraat of online shoppen. De consument kiest voor gemak, service en prijs. Het selecteert uiteindelijk zichzelf wel. Een ondernemer moet er alleen maar voor zorgen dat ie zijn producten aanbiedt waar de consument ze wil kopen.

Reacties niet toegestaan