SNS Reaal komt in staatshanden

DEN HAAG (ANP) - SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeelProperty Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

Alle uitstaande aandelen SNS Reaal vallen onder het onteigeningsbesluit van de overheid, dat volgens het ministerie is genomen omwille van de stabiliteit van het financiële stelsel. Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) zagen geen ander alternatief om die te waarborgen.

De nationalisatie kost de Nederlandse staat direct 3,7 miljard euro. Daarnaast verschaft de Staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard euro aan garanties. Voor spaarders en andere klanten van SNS verandert er volgens het ministerie van Financiën niets.

Het ministerie en DNB voerden al sinds december 2011 intensief overleg over de fragiele situatie bij SNS. Die is sindsdien alleen maar verslechterd. Alternatieven die de bank zelf aandroeg, zoals een aandelenemissie in combinatie met een verkoop van de verzekeringstak, zouden niet voldoende opleveren om de problemen op te lossen.