Funda experimenteert met woningruil

Huizenwebsite Funda experimenteert met woningruil om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Als een test bij 150 makelaars slaagt, wil Funda de dienst vanaf april landelijk aanbieden. Dat heeft de grootste huizensite van Nederland dinsdag gemeld.

Door de crisis op de koopwoningmarkt willen veel mensen pas een nieuw huis kopen als ze hun eigen woning hebben verkocht. Door rechtstreeks te ruilen blijft geen van de partijen met twee woningen achter. Het is dan veel minder risicovol om over te gaan, is de gedachte.

"Woningzoekenden kunnen bijvoorbeeld aangeven dat ze van Waterland naar Arnhem willen verhuizen. Via de website wordt dan gezocht naar aanbieders die in tegenovergestelde richting willen", aldus een woordvoerster. Makelaars krijgen in de praktijk al geregeld de vraag of woningruil mogelijk is, stelt Funda. Onder andere oudere mensen die kleiner willen gaan wonen, tonen interesse om van huis te wisselen met jongeren die juist meer ruimte zoeken.

De woningruil komt niet tot stand met gesloten beurzen. De twee partijen kopen elkaars huis. Daardoor is het geen probleem als het ene huis duurder is dan het andere, mits dat binnen het budget van de koper past.