‘Als Frankrijk in een crisis terechtkomt is het over en uit met de euro’

De hoge koers van de euro is maar schijn. De munt is gedoemd tot mislukken. Dat zei de topman van de Deense Saxo bank, Lars Seier Christensen, in een interview met persbureau Bloomberg. "Er is geen Europees begrotingsbeleid en dat breekt de eurozone nu op." In een halfjaar tijd steeg de euro met 8,2 procent ten opzichte van de dollar. Maar de afgelopen 4 dagen daalde de waarde weer. Dat kwam omdat het niet goed gaat met de economie van Duitsland, Frankrijk en Italië. Grote kans dat de inflatie weer stijgt en de economie in de eurozone weer terugloopt.  Vooral de problemen in Frankrijk baren Christensen zorgen. Frankrijk wankelt op de de rand van een derde recessie in vier jaar tijd. Bovendien kampt het met een grote werkloosheid. En het gaat de Fransen niet lukken om het begrotingstekort onder de 3 procent te houden. Landen die voor problemen zorgen moeten volgens de Saxo topman uit de munt stappen. "De problemen die Frankrijk heeft zijn dramatisch onderschat. Als ook dat land in een volledige crisis terechtkomt, dan is het over en uit met de euro. Zelfs de Duitsers kunnen dan niet voor de kosten opdraaien, als ze dat al zouden willen'', aldus Christensen.

Bron(nen):   Bloomberg      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Grappig, commentaar uit een land dat zelf niet eens meedoet aan de Euro…

 2. Ik

  Eerst vertelde dit soort klerken dat het juist goed was die Euro en saamhorigheid, nu weer andersom. Tjonge zouden die bankiers dan toch menselijke trekjes hebben ?

 3. Dead Silence

  De BeNeLux, Duitsland en Finland moeten eruit stappen.

  • j g

   Als bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Finland eruit stappen gaat de koers van hun valuta door het dak, vervolgens gaat de economie kapot in de hele eu.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik zie het verschil niet met nu. Alleen dressen we de windows op dit moment.

    (in antwoord op j g)
 4. j g

  Nigel Farage ( United Kingdom Independence Party) heeft het euro project vergeleken met de ramp van de Titanic. Volgens hem hebben we nu een ijsberg geramd en gaat het schip zinken maar er zijn niet genoeg reddingboten.

  • grasspriet

   Doet me denken aan een andere Titanicuitspraak;

   You can not save the Titanic by rearranging the furniture.

   (in antwoord op j g)
  • Heldoppantoffels

   Het heeft op zich niet alleen met de Euro te maken.

   1 Banken zoals Goldman Sachs verkochten op grote schaal hypotheken aan mensen waarvan zij wisten dat ze op termijn niet meer konden betalen (slechte hypotheken)
   2 Men stopte deze ‘leningen’ in allerlei mooie verpakkingen
   3 De US rating agency’s gaven de verpakking het AAA stempel
   4 Banken zoals Goldman Sachs verkochten de slechte leningen massaal aan Europese en andere banken
   5 Goldman Sachs speculeerde vervolgens met enorme bedragen op het ineenstorten van deze markt.

   Eenvoudiger kan ik het niet maken, maar de Amerikanen zijn echt onze vrienden hoor….net zoals de grote bedrijven, oliemaatschappijen, farmaceutische industrie. Ze hebben allemaal het beste met ons voor…..NOT!

   (in antwoord op j g)
 5. Gerardus Molema

  En dan te bedenken dat men iemand als Dijsselbloem als voorzitter van de Euro groep en Raad van gouveneurs van het ESM heeft aangesteld. De man heeft in ‘eigen huis’ als minister al uitdagingen genoeg hetgeen met het SNS debacle pijnlijk duidelijk bleek. Dat moet dan o.a. alle banken in Europa onder de duim zien te houden en waar nodig met peperduur belastinggeld overeind zien te houden. Daarbij artikel 30 van het ESM verdrag in aanmerking genomen waarbij alle betrokennen waaronder onze minister van Financiën op geen enkele wijze aansprakelijk zijn als de boel in de soep is gelopen. Zo denkt men dus de Euro overeind te houden. Misschien heeft Christensen gelijk maar wat kopen we er dadelijk nog voor?

 6. Bert Hilhorst

  De EU maakt Nederland kapot, en wat gebeurt er met de politici als de ellende een feit is?.

  • Heldoppantoffels

   Wat denk je? Zoals altijd, ze krijgen een of andere goed betalende post bij bank/oliemaatschappij etc.

   (in antwoord op Bert Hilhorst)

Reacties niet toegestaan