Steeds meer mensen lossen hun hypotheek niet af

In 2012 is het aantal huiseigenaren met een forse hypotheekachterstand met bijna een kwart toegenomen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het aantal huiseigenaren dat meer dan vier maanden achterloopt met het betalen van hun hypotheek steeg met bijna 25 procent. Het aantal wanbetalers liep vorig jaar op van 62.453 naar 77.145. Door de stijging van de werkloosheid, vreest BKR dat het aantal wanbetalers verder zal toenemen. BKR waarschuwt voor slecht zicht op betalingsachterstanden in het algemeen. Omdat betalingsachterstanden bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektenkostenverzekeraars niet worden geregistreerd, hebben banken bij het afsluiten van hypotheken daar geen zicht op.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Veel mensen wonen boven hun stand.

  Daar krijg je nu – in slechte tijden – ellende van. Had je maar een kleiner huis moeten kopen of het bij huren moeten laten. Ik heb niet zo heel veel medelijden met mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen of – nog erger – iets hebben getekend wat ze eigenlijk helemaal niet begrijpen, en daardoor in de problemen komen.

 2. grasspriet

  Een poosje geleden zag ik een interview met een gezin uit Assen. Zij betalen al ruim 1 jaar geen hypotheek meer omdat ze erachter kwamen hoe geld uit lucht wordt gecreeerd.
  Ze hebben geconstateerd dat de bank een vals contract heeft opgesteld omdat, volgens de papieren, er een afspraak is dat de bank hun geld leent voor het huis.
  Nu blijkt dat de bank dat geld helemaal niet had om te beginnen, maar gewoon cijfertjes in een computerscherm heeft ingetypt.
  Daarom heeft de bank hen dus geen geld geleend. De familie ziet daarom geen reden betalingen aan de bank te doen voor geld dat ze nooit hebben gehad.

  Ze hebben de bank hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld en toegezegd weer te gaan betalen als de bank kan bewijzen dat zij daadwerkelijk geld hebben geleend.
  Er zijn een aantal ‘dreig’brieven geweest maar de familie blijft bij hun standpunt en nu is het al een hele tijd helemaal stil van de bank’s kant.

  En eerlijk, ze hebben gelijk. De bank tikt iets in een scherm en vervolgens ligt iedereen krom van het werk om iets terug te betalen wat ze nooit hebben gehad.
  Waanzinnig systeem, wie bedenkt zoiets? De banken ja, en wij er maar in mee gaan met elkaar. Idioot als je het nuchter bekijkt.

 3. Pietje_Precies

  Ik dacht altijd al, waar betalen al die mensen dat toch van, zo’n duur huis? Nergens van blijkt nu dus…

 4. Betweter

  Wat is dat toch met taal en vertalen hier op WIK? Het artikel gaat over mensen die hun hypotheekLASTEN niet meer kunnen betalen, niet over het aflossen van de hypotheek. Dat doet namelijk meer dan 50% niet en is dus ook geen nieuws.
  “Steeds meer mensen lossen hun hypotheek niet af” , aflossen is iets heel anders dan rente betalen!!

Reacties niet toegestaan