De economische cijfers vallen eindelijk een keer mee

Volgens het Centraal Planbureau loopt de crisis op zijn einde: dit jaar krimpt de economie nog licht, maar volgend jaar groeit de economie met een vol procent. Dat is niet goed, maar het valt wel mee.

Gevolg is dat ook het tekort – relatief – meevalt. Dat komt volgend jaar uit op 3,4%. Dat is 0,4% meer dan de magische grens van 3%. Er zullen dus extra maatregelen moeten komen om die 0,4 procent goed te maken.

Slecht blijft het gaan met de werkloosheid. Die blijft traditioneel doorgroeien als een crisis al voorbij is. Zo ook nu: de werkloosheid neemt toe tot 575.000.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  De economie had, net als in Duitsland, nu al moeten aantrekken. Dat dit niet gebeurt, is het resultaat van het extreme bezuinigingsbeleid van Rutte en Samson.

  Mogelijk weten die twee best dat ze op de verkeerde weg zitten, maar nú toegeven dat ze het al die tijd fout hadden, zou tot zoveel gezichtsverlies leiden dat hun partijen zouden worden weggevaagd. Dus strompelen we maar door en bezuinigen Nederland en de burger kapot.

  • RhodBerth

   Dat de economie niet aantrekt komt door de zeer negatieve sfeer die er in NL hangt.
   Economie heeft alles te maken met emoties en gevoel. Negatieve mensen / pessimistische mensen geven minder uit en sparen meer.

   Mensen kunnen pessimistisch/negatief worden door bezuinigingen.
   Maar bij ons is alle verhouding zoek. Zo zwaar werd er niet bezuinigd, en het feit dat mensen miljarden euro’s extra hebben gespaard gaat nergens over in verhouding tot de bezuinigingen die er kwamen.

   Maar het negatieve sentiment gaat ook weer voorbij.
   Zo werkt de economie. Al heel lang. Een tijdje up en een tijdje down.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Heldoppantoffels

    Die sfeer komt natuurlijk ergens door, zeker nog nooit aan gedacht? Dat is juist wat Jannie noemt, jij snapt het echt niet hè!?

    (in antwoord op RhodBerth)
   • wezijnniethetzelfde

    de zeep- of luchtbellen vanaf ‘ eind ’70 zijn tamelijk snel achter elkaar gekomen en vooral de ” verrotting van het het liberalisme, het kapitalisme, het communisme, het stalinisme, het fascisme,fundamentalisme en in minder mate het socialisme, zijn alle ‘ismen, ineen gestorte “Zwarte Nova’s” uit het Heelal. Geen enkele Regering in de hele Wereld durft mensen als adviseur te nemen die niet tot het lafhartige ” Ja” knikkers soort behoren. Het zijn de visie’s van astronauten,sterrenkundigen, astrofysica, bacteriologen en alle mensen die de zijpaden durven te bewandelen, die we hard nodig hebben als samenleving. Niet dat geile geneuk op de” cent” van economen ( de beurs opeens lager, allemaal emotie= gokken ). Het zou aardiger zijn als we de verantwoordelijkheid zouden nemen voor alle levensvormen. Nederlanders is niet alleen een ” knettergek en gestoord” volk, maar ook wel wat andere samenlevingen.

    (in antwoord op RhodBerth)
   • John

    Gedeeltelijk eens. Maar economie bestaat eigenlijk niet. Het gaat gewoon om mensengedrag. Dat is overschatten en dat leidt tot schrik, daarna volgt onderschatten tot we merken dat ook dat geen goede reactie is. Daarna gaan we weer geleidelijk overschatten. Voila de zichzelf herhalende golfbeweging die we economie noemen.

    (in antwoord op RhodBerth)
  • Ron Kersten

   Ik denk dat als de media niet constant negatieve signalen geeft over de nederlandse/europese economie, veel mensen minder somber zouden zijn.

   We hoeven ook niet zo somber te zijn, zo slecht hebben we het toch niet?

   Als we nu allemaal niet meer zouden focussen op de negatieve sentimenten dan zouden we ons allemaal beter voelen en meer geld gaan uitgeven, ongeacht hoe de beroepsleugenaars (zo noem ik politici al vele jaren) de boel manipuleren.

   De beurzen, eigenlijk al onze economieën, zijn gebaseerd op een luchtbel …een “gevoel” dat leeft bij mensen en zoals we weten kan die handel in luchtbellen dramatische gevolgen hebben voor de werkelijke wereld. Bedrijven die afhankelijk zijn van de nederlandse consument zullen dan betere tijden doormaken en dit zal positief zijn voor werkgelegenheid en een goed signaal afgeven naar andere bedrijven. Onze economie zit nu gevangen in een strop die Europa heet, en de zwakkere landen buiten ons gewoon uit: Bezuinigen? Ja dat beloven we wel, maar doen we toch niet.

   Wat doet Nederland ? : onze politieke bende wil roomser dan de paus zijn en wil de 3% norm koste wat kost behalen: niet doen, gewoon de kont tegen de krib en zeggen “we verdommen het onze economie kapot te maken omdat Griekenland, Italie enz er een zooitje van maken en wij de rekening gepresenteerd krijgen”. De burger pikt dit niet, maar onze “volksvertegenwoordigers” laten over zich heenlopen door de politici van landen met de grootste bek.
   Als we dat doen, doen we eigenlijk precies wat die zwakke landen doen en zij komen er mee weg en krijgen ook nog respijt of kwijtschelding van schulden. Op termijn nekt het misschien het huidige Europa, maar moeten dat geldverslindende gedrocht echt in stand houden zo?

   (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan