Adembenemende beelden van Chinese spooksteden

Een stilmakende video. We kenden de foto’s al van verlaten nieuwbouwwijken en spookachtige winkelcentra. Het Amerikaanse TV-programma 60 minutes voegt daar bewegende beelden aan toe. Al een tijdje wordt gesproken over de mogelijke luchtbel in Chinees vastgoed. Dit fimpje maakt duidelijk waarom (veel reclame voor en tussen de reportage, maar die is de moeite waard).

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. John

  Het is angstwekkend, die spooksteden zijn als Detroit van 5 jaar geleden maar dan in het kwadraat. Heel in het klein hebben wij in Amsterdam gedaan (Bijlmermeer) wat ze daar met onrealistisch optimisme deden: appartementen bouwen voor mensen die ze niet kunnen veroorloven. Goddank was de Amsterdamse miskleun nog te overzien. Maar die Chinese “boom”…. Nu het allemaal nog betrekkelijk nieuw is ziet het er nog redelijk uit (slechts een papieren, financieel probleem…) maar geen geld en weer en wind er overheen dan is de waarde over 10 jaar werkelijk 0,000000. Schandelijk hoe een “Volksrepubliek” heeft gegokt met de spaargelden van generaties zuinig levende Chinese families. Massa’s werkers aan de gang houden in de bouw om de illusie te voeden dat de Chinese draak onoverwinnelijk is. Wanneer wordt de volkswoede wakker? En wat gaat China dan doen? Alle investeringen in de VS en Europa terugtrekken? Zodat onze effectenbeurzen, banken en verzekeringsconcerns opnieuw ineenstorten? Sleurt China ons mee op een moment dat wij beverig hopen amper de europacrisis te hebben doorstaan?

 2. P.zaal

  Ik snap het niet hoor er is genoeg armoede in China bouwen ze mega steden waar niemand wilt wonen heel veel geld letterlijk in de prullenbak en ze hebben ook een smog probleem in sommige steden van China ze kunnen beter het geld goed gebruiken voor armoede bestrijding groene maatregelen voor groene en schone energie/auto’s,

  Dom dom dom de halve wereld zit in een diepe crises en hun jagen het geld in gebouwen die miljarden kosten en niks opleveren.,, ,

  • John

   Het is de strijd tussen de ideologieën. Die heeft nooit een boodschap aan armoede of gebrek. De armoede voor de plattelandsbevolking is zonder mededogen verergerd door het platbuldozeren van hun schamele bezit om dit soort spooksteden te bouwen.

   (in antwoord op P.zaal)

Reacties niet toegestaan