ABN AMRO voorspelt 3,5 procent economische krimp in 2020

Economie
door anp
vrijdag, 27 maart 2020 om 8:11
abn amro voorspelt 35 procent economische krimp in 20201585294085
ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen door de coronacrisis. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde sectorprognose, waarin de bank de invloed van het coronavirus op de Nederlandse economie beschrijft.
Volgens de bank kan de economie na de zomer wel weer opveren als de meeste beperkingen, zoals het sluiten van restaurants en cafés, in mei worden opgeheven. Toch zal dit het verlies niet meteen herstellen. Het zal even duren voordat het consumentenvertrouwen weer is hersteld, aldus het rapport. Tot die tijd zullen consumptie en investeringen tegenvallen.
Veel sectoren worden hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. De industrie en de ontspanningssector leveren naar verwachting respectievelijk 10 en 15 procent in dit jaar. In 2021 kunnen die sectoren weer een groei van 8 en 10 procent verwachten, meldt ABN AMRO.
De bank verwacht niet dat deze recessie een herhaling wordt van de financiële crisis uit 2008. Waar dat een lange crisis was als gevolg van "weeffouten in het economische systeem", gaat het hier om "een diepe maar kortstondige recessie".