Gaan de prijzen van huizen weer stijgen?

In februari waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 1,2% duurder dan een maand eerder. Op jaarbasis blijft echter een flinke daling staan, van 8,3%. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de prijzen in een maand stijgen, maar het is te vroeg en te pril om daaraan conclusies te verbinden
De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in februari 2013 op ongeveer hetzelfde niveau als medio 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 18 procent. In de eerste twee maanden van 2013 wisselden 14.157 woningen van eigenaar. Dat is bijna 5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Maand op maand fluctueert altijd, het gaat nooit in 1 streep naar beneden. Bovendien: januari is altijd een slechtere maand dan februari.

 2. Piet Oud

  nee

 3. RhodBerth

  Natuurlijk gaan de huizenprijzen weer stijgen. De vraag is alleen wanneer.
  Knap zijn de kopers die op het dieptepunt weten te kopen.

  Al een paar jaar wordt er weinig gekocht, dat betekent dat al jaren lang starters wel willen starten, maar dit uitstellen. Een deel van die potentiële starters zal afzien van koop, maar het grootste deel zal toch instappen op een bepaald moment. Ook veel doorstromers hebben de verhuizing uitgesteld.

  Op een bepaald moment in de komende jaren zal toch de gang er weer inkomen, en dan zal het hard gaan. Dan wil ineens iedereen die jaren heeft uitgesteld een huis kopen op het dieptepunt, en zullen de prijzen weer snel stijgen.

  Dat is economie en conjunctuur.
  In slechte tijden worden aankopen uitgesteld en geld opgepot.
  Dat zorgt er automatisch voor dat er na laagconjunctuur en crisis een hoogconjunctuur volgt. Niet voor iedereen, maar wel voor het algemene plaatje van de macro economie.

  Doomdenkers hebben dan ook geen gelijk.
  Net zoals de ‘newconomy’ positivo’s van de jaren ’90 geen gelijk hadden.
  De conjunctuur beweegt altijd.

  Het enige dat voor een depressie van decennia kan zorgen is een dikke oorlog. Zoals eind jaren ’30. Als de recessie/depressie zo diep gaat dat de mensen maar 1 uitweg zien: oorlog. Dat gevaar bestaat in Zuid Europa een beetje, hier gelukkig niet.

  Ik ben positief. Maar wel benieuwd, wanneer trekt het aan? 2013, 2014, 2015?
  Ik denk eerder 2013 al. Het heeft al te lang geduurd, de spaargelden zijn al met teveel miljarden gestegen. Mensen worden crisis moe en zijn na 6 jaar klaar met het uitstellen van aankopen. Jonge mensen willen hun huis. Een crisis duurt altijd 5-7 jaar.2013 is het 6e jaar….

Reacties niet toegestaan