De invloed van Duitsland in de eurogroep is te groot

De invloed van Duitsland in de eurogroep is te groot. De dominantie en harde opstelling van het land in de redding van euroland Cyprus stuit andere leden tegen de borst. Dat hebben EU-insiders tegen het Duitse blad Focus gezegd. Volgens de critici voelen andere ministers van Financiën van de eurozone zich ,,gemarginaliseerd''. In het geval van Cyprus zou de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble met Finland, Slowakije en de Nederlandse voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, aan zijn zijde hebben doorgedrukt dat spaarders mee moeten betalen aan de financiële redding van de eilandstaat. Ook zou hij een vast verbond hebben met het Internationaal Monetair Fonds. Volgens een hoge EU-ambtenaar spelen de Duitse verkiezingen van later dit jaar een belangrijke rol in de harde opstelling van Schäuble. Focus schrijft verder dat de benoeming van Dijsselbloem tot voorzitter van de eurogroep mogelijk was, omdat hij nog een „politiek lichtgewicht” was en door Schäuble kon worden gecontroleerd.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  De rest van Europa buit de Duitsers uit, maar die oorlog is inmiddels wel lang geleden.

 2. Apekool

  Hmm, en ik maar wachten totdat de Duitsers eindelijk eens zeggen: ‘genoeg is genoeg’. Kennelijk snap ik niets van Europa, is er ergens gat waar ik nog meer geld in mag storten?

 3. Michiel Thalen

  wie betaalt bepaalt

 4. John JohnN

  De Duitsers zijn niet zo van Russische miljardairs helpen, en daar hebben ze alle reden toe. Laat Dijsselbloem maar blij zijn dat Frau Merkel hem nog een beetje uit de wind houdt.

 5. Ron Kersten

  Het wordt wel eens tijd dat de grote geldschieters in EU hun tanden laten zien en zeggen : het is afgelopen met onze portemonnee trekken … je betaalt zelf mee aan de redding.
  Iedereen moet snappen dat na Cyprus weer een volgend “slachtoffer” zich aandient want ze modderen gewoon door , lappen de afspraken en regels aan hun corrupte laars. We kunnen niet onbeperkt geld blijven stoppen in het overeind houden van landen die er een bende van blijven maken. Eigenlijk moet men gewoon de zwakke landen eruit trappen zonder een rooie cent, maar door de monetaire verstrengeling en belangen van andere landen zijn het altijd dezelfde landen die weer bij mogen springen : laten dat nu net de meeste “hardliners” zijn die in dit verhaal genoemd worden. Gek hè?

Reacties niet toegestaan