Hoe langer de crisis, des te lager de huizenprijzen

De huizenprijzen wisten de eerste maanden van dit jaar nog van niks en dus stegen ze. Maar dat was voorlopig wel voor het laatst. Deskundigen zijn het er over eens dat een daling onvermijdelijk is. Om te beginnen door de onzekerheid, vervolgens door de vele mensen die minder inkomen zullen hebben en tenslotte door de rente die zal gaan stijgen.

Philip Bokeloh (49) van de woningmarktmonitor van ABN Amro noemt in de Volkskrant ook de mogelijke stijging van de premies voor ziekteverzekeringen (als gevolg van de piek in ziektekosten) en pensioenen (als gevolg van de daling van de waarde van de beleggingen van pensioenfondsen). Wellicht gaat dat zelfs gepaard met een verlaging van de pensioenuitkeringen. "Pensioenfondsen zullen moeten kiezen tussen hogere premies, lagere uitkeringen, of een combinatie van deze twee."

Bokeloh denkt dat het even zal duren voor een daling van de huizenprijzen zichtbaar wordt in de statistieken. "Misschien zijn er mensen die hun kans grijpen, nu er weer wat ruimte is op de woningmarkt. Maar hoe meer mensen schade van deze crisis aan den lijve zullen ondervinden, hoe groter het effect op de woningprijzen."

Hoe lang de daling duurt en hoe diep het dal zal zijn? "Het zal afhangen van de lengte van de crisis. Maar ook als we heel snel ons oude leven zouden kunnen oppakken, zal er een effect zijn op de prijzen. De economie moet weer op gang komen."

Er verdwijnen ook kopers. Beleggers dreven, zeker in Amsterdam, de prijzen op om huizen te kopen en die dan te verhuren aan expats. Met expats zal het voorlopig geen storm lopen en Airbnb heeft het voorlopig ook moeilijk. Allemaal redenen waarom de prijzen zullen dalen.

Bokeloh tegen De Volkskrant: 'In een Amerikaans onderzoek las ik dat de grote huizen in de buitenwijken moeilijker worden verkocht, omdat de nieuwe generatie liever in de stad wil wonen. De schrijvers vragen zich af of de coronacrisis dat gaat veranderen. Wellicht gaan veel mensen diezelfde stad nu een bedreigende plek vinden en toch weer die buitenwijk opzoeken, met die extra kamers en dat groen om het huis. We moeten het afwachten.'

Bron(nen):   De Volkskrant