Deze landen zijn het meest afhankelijk van toerisme

Italië en Spanje zijn onbeschrijflijk zwaar getroffen door het coronavirus. In beide landen zijn al rond de 20.000 mensen gestorven aan Covid-19. Alsof dat nog niet genoeg is zal ook de aankomende recessie hen hard raken.

De twee Zuid-Europese landen waren nog nauwelijks hersteld van de crisis van 2008 en kampten nog altijd met de hoogste staatsschulden en werkloosheidscijfers van alle OESO-landen. Door het coronavirus wordt vooral het toerisme hard getroffen. Weinig landen zijn zo afhankelijk van toeristen als Spanje en Italië. Dat is goed te zien in onderstaande grafiek, die is gebaseerd op cijfers van de World Travel & Tourism Council (WTTC).

Het toerisme droeg respectievelijk voor 14,3 en 13 procent bij aan het bbp van Spanje en Italië. Daarbij gaat het om directe bijdragen door hotels, luchtvaartmaatschappijen en restaurants, maar ook om indirecte effecten door de miljarden euro’s die toeristen het land in brengen en de miljoenen banen die het oplevert. Ter vergelijking: in Nederland draagt het toerisme voor maar 4,3 procent bij aan he bbp.

Infographic: Who's Most Vulnerable to COVID-19's Impact on Tourism? | Statista Bron: Statista