De euro rukt Europa in twee stukken

En weer raakte een zuiderlijk land van Europa in nood. En weer stroomde daardoor kapitaal van zuid naar de rijke landen als Duitsland, Nederland en Finland, waar heel goedkoop kan worden geinvesteerd dankzij de kapitaal instroom uit het zuiden. De kwestbaarheid die tegoeden in zwakke landen kennelijk heeft zal het animo om geld te stallen in zwakke landen niet hebben versterkt, denkt Business Insider. Bijna niets laat het verschil tussen rijk en arm, tussen noord en zuid beter zien dan deze grafiek . Paul Krugman laat in deze grafiek zien dat de daling van het GDP in deze crisis heftiger is dan in de crisis van de jaren dertig Volgens Krugman kon in de jaren dertig de crisis worden overwonnen toen landen de gouden standaard loslieten. De valuta was niet langer een vaste waarde in goud. Zo konden zwakkere landen weer beter concurreren. In de EU hebben de landen van de eurozone zichzelf die mogelijkheid ontnomen. Dat kan volgens Krugman niet goed gaan

Bron(nen):   Business Insider      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Ze kunnen zelf ten alle tijden uit de euro stappen.

  • John JohnN

   Niet aantrekkelijk hoor met hoge euro schulden.
   Ze zitten net zo in de klem als wij.
   De Euro had veel langzamer moeten worden ingevoerd, te beginnen met de benelux landen met Duitsland, vervolgens Frankrijk erbij en zo verder, stap voor stap. Maar het waren de grote ondernemers die heel groot belang hadden bij het snel tot stand brengen van een grote interne markt. De leiders van rond de eeuwwisseling hebben zich onder druk laten zetten en haalden meteen alle mediterrane landen erbij en verkochten dat als een grote stap naar gezamenlijke welvaartsgroei in de hele unie terwijl de risico’s werden verzwegen (of er werd overheen gekeken wat nóg erger is).
   De “gemiddelde” burger moet toch niet te hard klagen want ik weet nog heel goed hoe hard men stond te popelen om die nieuwe munten in handen te hebben, het was halleluja eerst wat de klok sloeg, ondanks de waarschuwende stemmen die er toen waren. Maar het was tegen dovemansoren zoals zo vaak.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Dat het veel te snel is gegaan ben ik hartgrondig met je eens. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de eurozone zal krimpen tot de kernlanden Duitsland, Benelux, Oostenrijk, Finland, Estland en wellicht ook Frankrijk, al zal deze laatste dan flink moeten hervormen. Ook Ierland zal waarschijnlijk in de eurozone blijven.

    Men kan overigens best uit de euro stappen: vervolgens laat men zich failliet verklaren en de euroschulden moeten worden afgeboekt. Je zult dan als land voor een hele tijd maar weinig kredieten kunnen krijgen, maar je bent wel van alles af.

    (in antwoord op John JohnN)

Reacties niet toegestaan