Denemarken en Polen weigeren staatssteun aan bedrijven die belastingparadijzen gebruiken

Bedrijven die om staatssteun vragen vanwege de coronacrisis, terwijl ze gebruik maken van belastingparadijzen hoeven niet op geld te rekenen in Polen en Denemarken.

De Deense overheid verlengt het steunprogramma voor ondernemers. “Maar bedrijven die compensatie willen via dit verlengde programma, moeten volgens de internationale en nationale regels belasting betalen”, klinkt het. “Bedrijven die volgens de Europese richtlijnen geregistreerd staan in een belastingparadijs, krijgen die compensatie niet.”

In Polen gelden dezelfde regels. “Laten we een einde maken aan belastingparadijzen, want ze zijn als een vloek voor de moderne economie”, zei de Poolse minister-president.

Robert Palmer, directeur van campagnebureau Tax Justice UK, vindt de aanpak niet meer dan logisch. “Organisaties die hun eigen plicht aan de maatschappij niet vervullen, moeten geen hulp van diezelfde maatschappij verwachten als ze in de problemen komen”, zei hij tegen Business Insider.

Nederland zul je over dit thema niet zo snel horen. Ons land hanteert zelf immers een nogal gunstig belastingklimaat voor multinationals.

Bron(nen):   Business Insider