Topman Ryanair: “Wij gaan niet vliegen als middelste stoelen leeg moeten blijven”

Ryanair acht het financieel niet haalbaar om te vliegen met de middelste stoelen onbezet. Dat zegt de CEO van de budgetvlieger, Michael O'Leary, tegen de Financial Times. Hij noemt de coronamaatregel 'idioot' en 'volledig ondoeltreffend'.

"Als de middelste zitplaatsen leeg zijn, kunnen we helemaal niet meer vliegen,” klinkt het. O'Leary zegt dat Ryanair de Ierse regering al heeft laten weten dat de overheid moet betalen voor die zitplaatsen. Anders blijven de vliegtuigen aan de grond. “We kunnen geen geld verdienen aan een bezetting van 66 procent” zegt hij. “Zelfs als je dat doet, levert de middelste zitplaats onvoldoende ‘sociale afstand’ op, dus het is een idioot idee dat sowieso geen nut heeft.”

Volgens de BBC is het inderdaad zo dat het vrijhouden van de middelste stoelen onvoldoende is. Je moet eigenlijk meer dan vier stoelen van elkaar af zitten. Ook lijkt het op de lange termijn financieel niet houdbaar om een derde van alle zitplaatsen te schrappen.

Er zijn alternatieven, zoals het omdraaien van de middelste stoel. Als je daar dan schotten en overkappingen van plexiglas aan toevoegt, zou dat voldoende kunnen zijn, is de hoop.

Ryanair is de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld gekeken naar het aantal routes. De budgetvlieger is de vijfde grootste als het gaat om het aantal beschikbare zitplaatsen. O'Leary rekent erop dat in juli weer 40 procent van de Ryanairvluchten wordt uitgevoerd met een bezetting van 50 tot 60 procent. Tegen september hoopt de CEO 80 procent van de vluchten te hervatten.

Bron: Business Insider