Huishoudens Cyprus bijna rijkste in eurozone

Huishoudens in het noodlijdende Cyprus zijn de op een na rijkste in de eurozone. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) dat dinsdag werd gepubliceerd. Het onderzoek werd hoofdzakelijk uitgevoerd in 2010. Het gemiddelde nettovermogen van Cypriotische huishoudens bedraagt 266.900 euro. Alleen in Luxemburg hebben huishoudens meer vermogen met een gemiddelde van 397.800 euro. Ook in andere zuidelijke landen is het vermogen relatief hoog. In Nederland gaat het om 170.200 euro. Volgens de ECB zijn de verschillen onder meer te verklaren doordat mensen in zuidelijke eurolanden vaker een eigen huis hebben en met meer mensen onder een dak wonen. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 62.000 huishoudens in de eurozone, behalve Ierland en Estland. Volgens de ECB zit bijna 85 procent van de bezittingen van huishoudens in de eurolanden in vastgoed.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Daar hebben we toch 10 miljard naar toe gestuurd???

 2. drsdre

  Is dat gemiddelde inclusief banktegoeden van Russen? Zo ja, dan loopt het getal snel op…

  • Diederdick

   Vraag ik me ook af.
   Leugens, grote leugens en statistieken

   (in antwoord op drsdre)
  • John

   De Russen die er alleen hun belastingparadijsgeld hebben geparkeerd tellen niet mee als inwoners. Als ze daadwerkelijk op Cyprus wonen – zijn er enkele duizenden – wel.
   Het vermogen van Brievenbus-bv’s heeft geen invloed op het gemiddeld bezit van de gemiddelde Cyprioot.

   (in antwoord op drsdre)
 3. Vogelbeest

  Gemiddeld! Dat zegt helemaal niets. Als er 100 stinkend rijke familie’s zitten en de rest leeft van 300,- per maand kunnen ze gemiddeld best heel rijk zijn.

 4. jan bosscher

  Boven de 100.000 is toch alles weg?

 5. John

  Vogelbeest heeft gelijk. Gemiddeld inkomen in een land zegt op zichzelf niet zoveel, tenzij je de verhouding tussen rijk en arm kent. Het lijkt alsof de EU landen rond de Middellandse Zee allemaal arm zijn, maar in “vermogen” is dat niet het geval. Italië, Griekenland, in zeker zin ook Spanje tellen een flink aantal zeer vermogende families.
  Hiermee is wel aangetoond dat de misère van staatskas en begrotingstekorten ook sterk variëren met de belastingdiscipline in de verschillende landen. Al zijn ook de Nederlandse vermogende inwoners evenmin heilig, is de dichtheid van “ontwijkers” in Middellandse Zeelanden nu eenmaal veel groter. Triest is dat de armen het gelag betalen, een effect dat in Nederland ook al voelbaar wordt maar veel en veel sterker doorwerkt in het zuiden waar op aanzienlijk lagere midden- en minimum inkomens moet worden ingeleverd.
  Het kapitalisme heeft zijn hand overspeeld. Het wordt tijd voor…. inderdaad “nivellering”. Zodra de conservatieven electoraal instorten gaat deze correctie er ongetwijfeld komen.

 6. drsdre

  Zo was Slochteren volgens EuroStat ook de rijkste gemeente van Nederland (omzet NAM gedeeld door inwoners) en uitgesloten van EFRO-subsidie – terwijl lokale boeren niet eens aan het aardgasnet konden worden aangesloten want ‘niet rendabel’.

Reacties niet toegestaan