1,4 miljard euro winst voor zorgverzekeraars in 2012
De zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1,4 miljard euro winst gemaakt. Dat is fors meer dan de winst van zeshonderd miljoen in 2011. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De zorgverzekeraars maakten 1,3 miljard euro winst op de basisverzekering en zo'n honderd miljoen op de aanvullende verzekeringen. De winst is onder meer gestegen doordat de zorguitgaven meevielen, vooral door goedkopere medicijnen, maar ook doordat de kosten van medisch-specialistische zorg minder stegen dan verwacht.
In de politiek gaan (uiteraard) al stemmen op hoe kan worden gezorgd dat de zorgverzekeraars minder winst gaan maken (lagere premies) of hoe hen die winst kan worden afgepakt
Als fors gesneden wordt in de zorg, dan is het lastig uit te leggen dat bedrijven hoge winsten behalen op diezelfde zorg
Minister Schippers liep daar maandag al op vooruit door in het TV-programma Kassa te zeggen dat superhoge winsten moeten terugkeren in de premies
Lang leve de privatisering! Die heeft het zorgbestel een stuk efficienter gemaakt! En de zorg is nu ook een stuk beter! De vraagt blijft alleen: voor wie?
Voor iedereen.
Wordt u liever ziek in de jaren 80 of liever nu?
Gaat u liever nu naar het ziekenhuis, of zou u met een tijd machine uzelf terug laten sturen naar 1988 om u voor uw kwaal te laten behandelen?
Als u nu kanker krijgt is de kans op genezen vele malen hoger dan in 1992.
Verder is in NL vrijwel iedereen een stuk rijker dan in 1990, en zijn de middelen die we hebben ook nog eens veel geavanceerder. (bv. onze TV, computer, magnetron, keukenapparatuur, wasmachine, etc.)
(in antwoord op Han)Voor de privatisering was ik ook al particulier verzekerd. Maar toen was ik in guldens minder kwijt dan in euro’s nu, en ik had alle keuzevrijheid. en veel uitgebreidere dekking,
Tegenwoordig wordt het zorgpersoneel uitgeknepen, maar er is een regentenklasse van “zorgmanagers” en “verzekeraars” ontstaan die als enige taak lijken te hebben het ontmantelen van de zorg en het vullen van hun eigen zakken.
Schippers blijft “van de privatisering” ondanks alles. Dat is het evangelie van haar partij. Zou ze al weten dat Thatcher dood is? Klopt het gerucht dat ze zelf belangen heeft in dat Amsterdamse Ziekenhuis met een directeur van 3x Balkenendenorm?
(in antwoord op Vogelbeest)Er is altijd wel iemand te vinden die een goed woordje voor de mensen met teveel geld wil doen.
(in antwoord op John)Uiteraard bent u nu meer kwijt in euro’s dan vroeger in guldens.
Allereerst is er inflatie, verder is het aantal medische behandelingen enorm uitgebreid, is het aantal medicijnen toegenomen, leven mensen langer, zijn meer ziektes te genezen, etc.
Dat is niet gratis.
(in antwoord op Vogelbeest)Je kunt een bedrijf toch niet verwijten dat het (veel) winst wil maken ?
Of dit voor de bv Nederland verstandig is, betwijfel ik maar goed, zo werkt democratie.
Ik heb altijd getwijfeld aan het nut van privatisering (welk probleem lost het op…).
Jawel, dat kun je wel. Een bedrijf dat met de centen van burgers die ze betalen voor hun gezondheidszorg zichzelf verrijkt ipv te investeren in de gezondheidszorg is fout bezig. Vandaar dat het ook zinloos is om gezondheidszorg te privatiseren.
Ik ben het bijna helemaal met je eens qua het nut van privatiseren: Het enige waarvoor het wel nuttig was was voor de telecom tak van PTT.
(in antwoord op utsjaermets)Dat vind ik eerlijk gezegd toch iets te gemakkelijk. Je zou het toch degenen moeten verwijten die zo’n bedrijf in staat gesteld hebben dat na te streven (en dat ogenschijnlijk ook nog eens zonder randvoorwaarden te stellen). OK, moreel gezien kun je zo’n bedrijf iets verwijten maar vanuit (kortzichtig) bedrijfseconomisch perspectief toch niet !? Privatisering e.d. zijn hersenspinsels van onze megalomane politici, en die hebben ‘wij’ gekozen. Indien je kosten wilt besparen kan dat ook op een andere manier, daar is geen privatisering voor nodig. Dat vergt echter nadenken en plannen die vaak een periode van 4 jaar overstijgen….
(in antwoord op Han)vogelbeest en de anderen hebben precies gezegd wat er mis is in deze sector.De liberale leer is gelijk een parasiet.Leegzuigen en er niets voor in de plaats terug doen voor anderen.De hoofdparasieten hebben een” sadistisch” genoegen gelijk een sekte ( niet zoveel verschil met SP ) om iedereen, die lijdt, niet te helpen. Feitelijk bestaat in Nederland geen democratie meer. Het ligt niet aan de werkers.schoonmakers e.a., de zorg is in vergelijk met een paar jaar geleden aller-belabberst, zelfs in de beste ziekenhuizen, zit de stront aan de muur. Kan die patient niets aan doen.Maar goed, we hebben gekozen voor dit model en Mevrouw Dupuis en de zijnen zitten als volgevreten varkens van het geld van de verzekerden te blaten als een” schaap”. We gaan nog “effe” van crisis naar crisis, het tij zal ooit wel eens keren.
(in antwoord op utsjaermets)Nou nou Marianne, is dat niet ‘iets’te zwaar aangezet ? Indien je het echt volledig zo meent, is er wellicht in Noord-Korea nog een plekje voor je 😉 Even serieus, ik snap wel wat je zegt maar ben het alleen niet met je bewoording eens. Wellicht moeten we politici hoofdelijk aansprakelijk kunnen stellen voor beslissingen, net zoals we dat met ondernemers kunnen doen ?
(in antwoord op marianne martens)het klopt dat het zwart- wit is. De reden hiervan is dat de hele gezondheidssector doodziek is samen met de Ziektekostenverzekeraars en
(in antwoord op utsjaermets)Adviesraden e.a. lobbyisten. Waarom schrijf ik het zo op? De werknemers, patienten,worden uitgespeeld en krijgen steeds minder ” waar” voor hun dure ziektekostenpremie.Het is geen zorg meer, maar bureaucratische protocol, waardoor heel veel plezier en genegenheid verloren is gegaan. Een voorbeeld:In Amerika zijn allang toepassingen via nano-technologie die chemo’s op de plek des onheils kunnen brengen, zodat de kankercellen ter plekke kunnen worden vernietigd en gezond weefsel gezond blijft, hier zou het ook kunnen maar wordt het niet toegestaan,Te duur. Er zijn talloze voorbeelden van deze ” werking van de markt”. Ik zou U willen adviseren om een paar werkbezoeken te brengen aan ziekenhuizen, verpleegtehuizen dan wel wat opbouwende/ kritische boeken hierover te lezen. Ook al zult U het niet denken, maar van deze sector heb ik van ” laag naar hoog” wel verstand.Trouwens zou best een keer naar Noord- Korea willenom dan ws huilend van geluk en verdriet terug te keren naar het Westen.Dank voor uw tip.
Ik weet het Marianne, mijn vrouw werkt ook in ‘de zorg’ (demente bejaarden). Wat er in de zorg gebeurd, zie je in veel andere bedrijfstakken ook. Het boerenverstand (vanaf ‘de vloer’) wordt verdrongen door ‘het pak’. Zoals meeuwen schijten ze de boel onder en vliegen weer weg. Oeps, nu laat ik me gaan ;-). Zoals altijd zijn dit golfbewegingen, straks gaan we weer terug naar de zelfsturende teams die in de 90-er jaren populair waren. Mijn advies is : probeer energie te halen uit de dingen die je leuk vindt en probeer zo min mogelijk last te hebben van al het andere. Wat Korea betreft, in Zuid-Korea ben ik geregeld, en ook na zo’n reis ben ik weer blij thuis te zijn ;-). We hebben het hier zo slecht nog niet.
(in antwoord op marianne martens)Vroeger was het beter, toen kregen mensen nog shockterapie, werden ze nog (vaker) vastgebonden aan hun bed. Kregen ze medicijnen die niet werkten. Was er een zeer autoritaire houding van leidinggevenden en mocht het personeel op de werkvloer absoluut niet ingaan tegen wat een leidinggevende zei.
Vroeger was alles beter. Nu is alles gewoon ruk.
(in antwoord op utsjaermets)Als er ooit een tijdmachine uitkomt zullen de mensen wel in de rij gaan staan om terug gestuurd te worden naar 1970.
vroeger was alles niet beter, het gaat nu over de menselijke maat en die slosgeraakt van een gezamenlijke werkelijkheid, behalve een paar hele “ijdele” jongens c.q groepen. Wat er in de l;oop der tijd is uitgevonden, is fantastisch
(in antwoord op RhodBerth)Marianne, deze van zerohedge.com wilde ik je niet onthouden (ik sta achter de inhoud, al klinkt het een beetje fatalistisch) :
Manipulation and carefully crafted distortion erode trust, not just in the
(in antwoord op marianne martens)individuals employed to repeat the lies but in the institutions that issue
them. The ruthless pursuit of self-interest is now the norm; truth is a
terribly risky disruptor that must be hidden, masked or countered with plausible
lies. There can be no trust if there is no truth. How can we trust people who
lie to us constantly, who issue one self-serving justification after another for
their own parasitic predation? We cannot. The premium in America has
shifted from truth to self-serving distortion, and from trust to
manipulation. This spiritual and moral rot will end gloriously, have no
doubt, for the stock market’s permanent ascendancy dissolves all other
narratives.
dank voor de site en het hele goede haarscherpe/haarfijne verhaal.Hierin gaat het over de kern van het ontstaan van wantoestanden.
(in antwoord op utsjaermets)Minder dan 12,715,280 betalen premie kinderen en illegale worden niet meegerekend dus betekend dat we per persoon meer dan 110 euro teveel hebben betaald.
Misschien een idee om volgendjaar toch de eigenrisico te verlagen naar maximaal 150 euro aangezien in 2011 een winst was van 600 miljoen.
En als ze ook nog eens een keer iets vergoeden want dat doen ze ook bijna niet meer. En dat telt op alle fronten.
Vroeger was het nog leuk je te verzekeren.
Alles werd gewoon gedekt voor 50 gulden (dus nog geen 25 euro) nu betaal ik voor hetzelfde pakket 133 euro waarbij bijna niets meer vergoed wordt of het wordt gedeeltelijk vergoed plus daarbij komt ook nog word het wel vergoed dan kost het je de eerste 350 ook nog… ik vraag me af waar ik premie voor betaal..