Zand is veel schaarser dan je denkt. Het kan leiden tot oorlogen

Zand, we hebben er woestijnen vol van en toch is er een groot tekort aan. Na water zou het de belangrijkste reden voor oorlog worden.

De heibel in de Zuid-Chinese Zee gaat deels over zand, schrijft het AD. De zee is rijk aan ruw zand en China is de grootste zandverbruiker ter wereld, klinkt het. Belangrijkste redenen voor het zandtekort zijn economische groei en verstedelijking.

Na water is zand de meest gebruikte grondstof op aarde. Alleen al voor de productie van beton is jaarlijks 25 miljard ton zand nodig. In totaal verbruikt de wereld 50 miljard ton. Niet alleen voor de bouw van huizen, wegen en fabrieken, maar ook voor glas, asfalt, verf en zelfs tandpasta.

Je zou denken: We hebben toch woestijnen vol met zand, maar dat zand is niet bruikbaar. Alleen nat, ruw zand is geschikt. Dat vind je vooral in zeeën en rivieren. Volgens geologen zijn de voorraden van hoekig zand mogelijk al over enkele tientallen jaren uitgeput. Het zal de prijs opdrijven en politieke spanningen vergroten.

Niet voor niets waarschuwen deskundigen dat oorlogen komende decennia eerder zullen gaan om water en in de tweede plaats om zand.

Bron(nen):   AD