Sociaal akkoord: werkgevers en bonden gaan beleid voorschrijven
We gaan van tijd tot tijd naar de stembus, maar als het er echt op aankomt en het economisch beleid voor de komende jaren moet worden bepaald, dan mogen de vertegenwoordigers dat doen van de directeuren van de bedrijven en van de vertegenwoordigers van de minderheid van de werknemers die lid is van een bond. Die werkgevers en werknemers bepalen wat er moet gebeuren en als ze het daarover eens zijn komt er een gemeenschappelijke persconferentie met de premier en zijn ministers.
Dat laatste, die persconferentie, zou er vandaag al kunnen komen, want de sociale partners zijn het er bijna over eens wat goed is voor het land.
Volgens ingewijden praten de partijen nu over de laatste details. Ook premier Rutte en minister van Sociale Zaken Asscher schuiven op een gegeven moment aan.
Minister Asscher sprak donderdag van een 'nieuwe fase' in het overleg tussen de sociale partners. 'Het is een goed teken dat de werkgevers en werknemers vinden dat nu de tijd is aangebroken om ook formeel het kabinet uit te nodigen. Dat is positief en ik ben heel blij dat we nu deze nieuwe fase ingaan.' Vanmiddag schuiven hij en premier Rutte aan bij het overleg.
Werkgeversvoorman Wientjes en vakbondsman Heerts meldden aan RTL-nieuws dat het overleg in een stroomversnelling is gekomen door de berichtgeving in de media. Wientjes zei uit te gaan van een akkoord. Volgens Heerts moet een akkoord 'er nu komen'.
Besloten wordt
- de WW-uitkering wordt niet verkort
- Het ontslagrecht blijft nog even zoals het is
- De zorg gaat niet op de nullijn
Verdere details gaan de onderhandelaars spoedig bekend maken.
Als we worden geregeerd door de ser, moeten die andere ministers natuurlijk weg. En dan wil ik ook de ser leden kunnen kiezen.
“de vertegenwoordigers dat doen van de directeuren van de bedrijven”
Laat ze voor zichzelf spreken! Ik voel me, zoals vele honderdduizenden mede-directeuren en ZZP’ers niet in het minst vertegenwoordigd door die corporatisten.
Ik zit me serieus af te vragen of ik nog wel ga stemmen de volgende keer. Het is immers duidelijk geworden dat de tweede kamer en de regering de minste macht hebben van alle insituties. Ons land wordt kennelijk geregeerd door de eerste kamer, de sociale partners, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Op niemand van die instituties mag ik stemmen.
PS: En voor zover de tweede kamer nog een beetje invloed heeft, blijken de partijprogramma’s na het sluiten van de stembussen een dode letter.
En jawel, weer wordt er een douceurtje toegevoegd voor de ouderen op kosten van jongeren. Om recht te krijgen op 3 jaar WW moet je minimaal 50+ zijn (was de maximale WW duur niet nu al 24 maanden voor mensen geboren voor 19xx?).
Als werknemer heb ik me nooit vertegenwoordigd gevoeld door de vakbonden. Ik begrijp ook niet dat die nog zoveel te vertellen hebben. Waarom worden jongere (50-) generaties niet vertegenwoordigd die graag flexibiliteit willen? En zelf kunnen bepalen waar de pensioenpremie wordt belegd? Zelf kunnen bepalen of ze een aanvullende WW-verzekering nemen..