Volgens Willem Middelkoop is de val van de goudprijs schijn

Nederland heeft een echte gelovige in goud: Willem Middelkoop schreef er boeken over, verscheen toen de goudprijs explodeerde in menige tv-show en werd er rijk van. En nu? FTM vroeg het hem. Middelkoops vertrouwen in goud is ongebroken. Volgens hem is de daling van de prijs schijn. Er is - meent hij - nog altijd een tekort aan goud. ‘Er wordt zo’n 2800 ton goud per jaar uit de mijnen gehaald terwijl de jaarlijkse vraag 4100 ton is. Het is al jaren zo dat er structureel meer vraag dan aanbod is. Tijdens de recente koersval is er op papier meer goud gedumpt dan de totale wereldproductie. Hoe dat kan? Doordat 99% van de beleggers geen fysieke levering tegenover de belegging eist.’ De goudbelegger zinspeelt openlijk op de mogelijkheid dat centrale bankiers achter de recente koersval zitten, schrijft FTM. Niet dat Middelkoop zich daar overigens druk om maakt. ‘Ze overspelen hun hand. Door de goedkope prijs zien partijen juist de kans om nu goud te kopen.’ Hij is daarom vol vertrouwen dat de prijs structureel weer zal stijgen. We wachten af.

Bron(nen):   FTM      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  als je een 100 jaar grafiek van de goudprijs bekijkt,zou ik toch nog maar even wachten met instappen;

  http://www.macrotrends.org/1333/gold-and-silver-prices-100-year-historical-chart

  • Genuine_Defector

   Vanwaar die piek in 1980? Massahysterie? Hype?

   (in antwoord op knier)
   • IwanovKapotjeplov

    Nee, door de economische crisis en de hoge inflatie was er een vlucht gaande vanuit het fiat-geld naar goud. Mensen wilden gewoon hun kapitaal veilig stellen. Pas nadat de FED de rente opschroefde naar maar liefst 20% werd deze vlucht gestopt en waren mensen bereid geld aan te houden ipv goud te kopen.

    Ik geef Middelkoop gelijk. Er is niets veranderd aan de fundamentals. Er wordt veel meer fysiek goud gekocht dan verkocht. Het probleem begint te worden dat de LMBA en COMEX door hun voorraden fysiek goud heenraken. Steeds meer beleggers vragen uitlevering van het goud ipv verlenging van het contract. Als dat zo doorgaat komt er een moment dat ze niet meer kunnen leveren. Dan zullen de goudbeurzen sluiten en wordt alles in geld uitgekeerd ipv goud. Wat dat zal doen met de goudprijs mag je zelf bedenken.

    Nu al zijn er flinke levertijden op zilver en goud. Silver Eagles zijn uitverkocht en niet meer leverbaar. Een 1 Oz Koala/Kookaburra Silver kost bij de Perth Mint 33,67 USD, dat is maar liefst 10 USD boven de officiële spot. De opslag voor echt fysiek goud en zilver wordt steeds hoger. Dat geeft te denken.

    (in antwoord op Genuine_Defector)
  • Bart_van_Oerle

   Het probleem van deze grafiek is dat hij inflatiegecorrigeerd is op basis van de CPI. De CPI meet niet de werkelijke inflatie (groei van geldhoeveelheid), maar de stijging van de prijs van een selectie consumentengoederen.
   De prijs van die consumentengoederen is mede afhankelijk van de groei van de geldhoeveelheid, maar net zo zeer van innovatie in productie processen, productie in lage lonenlanden en nog zo meer factoren.

   Als je de goudprijs afzet tegen de geldhoeveelheid (M2 is dat geloof ik), dan heeft goud nog heel veel opwaartse potentie.

   (in antwoord op knier)
 2. Karel Kritisch

  Zilver is helemaal interessant nu..

 3. CHIU

  Natuurlijk gaat de prijs weer stijgen….en weer dalen…en weer stijgen….etc etc.

  Maar heer Middelkoop kijkt met een vooroordeel naar de markt en dat is heel gevaarlijk. Zo heb ik er ook eentje in mijn omgeving: elke argument voor een lagere prijs wordt weggehoond. Ik vind het best hoor, ieder het zijne. Maar vooralsnog zou ik liever naar een short entry op zoek gaan als de prijs een beetje herstel toont richting 1450 dan hier long gaan.

  Of we daar nog gaan komen valt te bezien: op dit moment lijkt zich een zgn. ‘triangle’ te vormen op de daggrafiek en dat is een typisch ‘continuation pattern’ ofwel een hele sterke indicatie dat de daling slechts halverwege is. Goud naar 1100? Ik durf het niet tegen te houden. Ik durf wel een short aan te gaan als die ‘triangle’ breekt. En na die break kan het dan net zo snel van hier naar 1100 als we van 1600 naar 1350 gegaan zijn. We gaan het zien.

 4. M Tex

  Goudprijs zal in de komende jaren exploderen, wanneer dollar en euro hun laatste adem gaan halen door de op hol geslagen overheidsfinanciën.

Reacties niet toegestaan