‘Redding Cyprus nekt Oost-Europese banken’

De hoeveelheid geld die wordt geïnvesteerd in Oost-Europese banken zal flink afnemen. Dat is een gevolg van de redding van Cyprus, zo zegt Manfred Schepers van de Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) donderdag in het Financieele Dagblad (FD). Volgens Schepers heeft het grote gevolgen dat bij de redding in Cyprus spaarders die meer dan een ton op hun rekening hadden staan, flink moesten inleveren. 'Er is geen rationele belegger of ondernemer uit West- of Oost-Europa die straks meer dan 100.000 euro gaat parkeren bij een bank in Oost-Europa. En wie gaat er een obligatie kopen van een bank in Oost-Europa?' Volgens Schepers zijn de banken in die regio juist enorm afhankelijk van deze 'externe financiering'. Als die opdroogt, kan dat de groei in die landen remmen.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Slecht nieuws voor Oost-Europese banken, maar goed nieuws voor Oost-Europese boeven. Ze stromen nu al ongehinderd onze grenzen over. Dat schorremorrie weet je straks thuis wel te overvallen.
  Je zult in Nederland maar miljonair zijn. Met de rijken heb ik doorgaans geen medelijden. Maar om er zeker van te zijn dat hun geld niet verdwijnt bij een bankencrisis, zullen ze een groot deel contant onder de matras moeten verstoppen, of in een ouwe sok. Er zijn in Nederland immers niet genoeg banken om je kapitaal in porties van een ton over te verdelen?
  Of ben ik te veel een doemdenker in dit geval?

  • John

   Als ik aan de Nederlandse Superrijken denk zie ik ze niet direct met ouwe sokken of matrassen verstoppertje spelen. Natuurlijk gaan ze nu niet hun liquide bezit in porties van een ton over het handjevol Nederlandse banken verdelen. Dat zit allang veilig op heel andere plekken, en om nu opeens een geprepareerde matras aan te schaffen.. nee ik zie ze niet doen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan