Europa 2013: in Griekenland moeten kinderen eten stelen

Leonidas Nikas is hoofd van een lagere school. Hij was gewend kinderen te zien spelen, lachen en dromen over hun toekomst. Maar de laatste maanden ziet hij iets heel anders: kinderen die in de vuilnisbakken snuffelen of er nog iets te eten in zit, kinderen die bij andere kinderen bedelen voor de restjes, kinderen die eten stelen.
Nikas vertelt aan de New York Times dat hij de situatie heel snel ziet verslechteren. Er is op zijn school ook al een kind flauwgevallen. Van de honger. De economische situatie in Griekenland wordt iedere maand dramatischer. De werkloosheid nadert de 30% en omdat er zoveel werklozen zijn kunnen velen ook niet meer terecht bij familie of buren voor steun: die hebben zelf ook niks. Veel gezinnen kunnen nog maar heel weinig geld uitsparen voor het eten. En gezinnen waar iedere dag pasta met ketchup wordt gegeten zijn, volgens de Times, geen uitzondering. Volgens een onderzoek was vorig jaar 10% van de schoolgaande kinderen ondervoed. Dat percentage stijgt snel, net als de werkloosheid en de armoede.

Bron(nen):   New York Times      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Zal wel weer allemaal Merkels schuld zijn.

  • Pietje_Precies

   Nou omdat Duitsland een ijzersterke concurrentiepositie heeft en Griekenland in dezelfde munt zit, kunnen ze alleen maar precies zoals de Duitsers worden om nog kans op export te hebben. Al zou heel Griekenland dat willen, dan gaat dat de komende 30 jaar niet gebeuren. Voor eigen bestwil, uit de euro en schoon schip maken.
   Griekenland wordt een ontwikkelingsland. En ik maak daar liever 5 miljard naar over, dan naar die bananenclub in Egypte.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Edwin67veen

    Heb je het nieuws nog gevolgd onlangs? Volgend jaar heeft Griekenland, zoals het er nu uitziet, een kleiner tekort dan Frankrijk. Het kan dus wel!

    (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Pietje_Precies

     Jawel, maar volgens mij hebben ze in Griekenland niks te vreten en in Frankrijk wel. Dus in die vergelijking gaat iets structureel mis…

     (in antwoord op Edwin67veen)
    • Pietje_Precies

     Bovendien, wat zegt dat? Griekenland geeft minder teveel uit dan Frankrijk…..

     (in antwoord op Edwin67veen)
 2. janneke

  dit dan ., >> http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/130418_Griekenland_aardbeien Aardbeiplukkers beschoten door Griekse werkgever

 3. Edwin67veen

  En dat is natuurlijk weer allemaal de schuld van Europa en Duitsland. Of heeft de eigen bevolking een beetje te veel op de pof geleeft misschien? Lenen, lenen, betalen, betalen!
  Want in een land met democratie en referenda is het toch het volk dat beslist welke koers de regering vaart. Het volk dient het toch voor het zeggen te hebben is het niet? Dan moet het volk ook maar bloeden voor weinig politieke interesse en het kiezen op partijen die doen wat de bevolking graag wil. Pot verteren. Dus ik zou zeggen: Rutte, schuif je problemen lekker vooruit (i.p.v. streng bezuinigen), en stem vooral allemaal op Wilders, want dan kunnen ook onze kindjes in de toekomst uit de vuilnisbakken eten. Geert zal dan waarschijnlijk al bij zijn vrienden in Israel of USA zitten.

  • Pietje_Precies

   Geert in Israel is pas nadat Rutte een mooie functie in Brussel heeft. Ik vind niet dat je de gewone Griek aansprakelijk kunt stellen voor de financiele huishouding van een land. Europa maar vooral de Euro is verantwoordelijk voor deze ellende. Als je een niet concurrerende economie hebt, moet je je prijzen laten dalen zodat je toch nog kunt exporteren, omdat het goedkoop is.
   De Drachme noemden we vroeger de Drama, omdat wat je na de vakantie weer inwisselde, de helft waard was dan waarvoor je ze had ingekocht…. Binnen een keurslijf van de Euro moest dit wel fout gaan……

   (in antwoord op Edwin67veen)
   • Edwin67veen

    Dat slaat werkelijk nergens op. Natuurlijk kun je de gewone griek verantwoordelijk stellen! Je kunt de gewone regering ook verantwoordelijk stellen voor het op de pof leven van Nederland en de Nederlanders. Dat is nu eenmaal het voordeel en nadeel van een democratie is het niet?
    De EU heeft niet zoveel geleend hoor. Het zijn de landen zelf die hun huishoudboekje niet op orde hadden en hebben. En wie is de regering dan? Dat zijn de volksvertegenwoordigers die de mensen zelf kiezen. De EU heeft een hele reeks goede dingen gedaan om enorm veel landen die er een potje van maken weer terug in het hier en nu te brengen. Als de Grieken zo graag hun eigen munt hadden willen devalueren, hadden ze gewoon uit de Euro moeten stappen. Ik dacht dat het ook een idee van de regering was om hiervoor een referendum uit te schrijven. Het volk heeft juist massaal voor de Euro en een regering die voor de Euro was, gestemd. Dus op het moment dat ze wisten dat het heel zwaar zou worden. Dan moet je achteraf niet zeuren als je dan het beleid van de EU moet uitvoeren. Ik wordt altijd zo ziek van het gejammer en het op de schuld geven van anderen. Altijd maar zeuren op de Euro en de EU. Stap er dan uit en zeur dan niet als je vervolgens in een enorme afgrond beland. In de crisis van 1930 hadden we trouwens geen Euro, in de crisis van 1980 hadden we geen Euro. De Britten hebben nog steeds geen Euro, maar wel grote problemen. De Duitsers hebben wel een Euro maar geen problemen. Verder nog argumenten?

    (in antwoord op Pietje_Precies)
   • Edwin67veen

    Trouwens ik hoop niet dat je gelijk krijgt wat betreft Rutte. Deze man is totaal visieloos en die kunnen ze beter niet in Brussel stationeren.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
 4. j g

  Kinderen hebben niet gestemd op regeringen die de boel in de soep hebben laten lopen. In Brussel hebben ze niets gedaan om dit alles te voorkomen. Duitse banken verdienen veel aan rentebetalingen van griekse banken die al lang falliet hadden moeten gaan. Iedere keer als een nieuwe lidstaat volggepompt wordt met europees geld worden er gebouwen en wegen gebouwd. Vervolgens komt de hele bouwmaffia samen met de banken er op af en brengen de hele boel uit evenwicht. Gevolg, een land vol met lege gebouwen en wegen die men niet kan onderhouden. Het leven voor de gewone burger is onmogelijk geworden en een enkeling is stinkend rijk geworden. Dit liedje herhaalt zich iedere keer weer.

 5. sven

  dat is te kort door de bocht edwin67veen en schaamteloos, je niet kunnen of willen inleven met het stuk hierboven geschreven. (het gaat over kinderen die geen of te weinig voedsel krijgen) lezen! en iets begrijpen!, is blijkbaar niet voor iedereen weggelegd.

Reacties niet toegestaan