Schokkende animatie: hoe Amerika’s rijksten uiteindelijk minder belasting betalen dan de allerarmsten

Extreme sociale ongelijkheid is niet iets van alle tijden noch is het onoplosbaar. Het is een politieke keuze, schreef de Franse econoom Thomas Piketty al. Nergens wordt dat zo pijnlijk duidelijk als in de VS, waar het belastingtarief voor de allerrijksten ooit boven de 70 procent lag.

Een animatie van The New York Times toont hoe die belasting in ruim een halve eeuw daalde tot 23 procent. In 2018 betaalden de 400 rijkste Amerikanen minder belasting dan de allerarmsten. In de jaren 50 was het juist andersom. De meest welvarenden van het land droegen zeker 70 procent van hun inkomen af. Sinds de jaren 80, toen Ronald Reagan president werd, zijn de belastingen uit de pas gaan lopen.

Het opiniestuk van David Leonhardt dat bij de animatie hoort, beschrijft hoe sinds de jaren 60 belastingontwijking sterk is toegenomen, terwijl onder meer vennootschapsbelasting enorm daalde. President Trump verlaagde in 2017 de belastingen voor de superrijken nog eens extra. De 400 rijkste Amerikanen dragen sindsdien nog maar 23 procent af van hun inkomen.

De animatie werd door Nick Kapur online gezet en gaat sindsdien viraal.

Bron(nen):   The Independent