Huizen worden goedkoper, maar niet voor lang

Vooralsnog zijn de huizenprijzen torenhoog. Crisis of niet, mensen blijven woningen kopen, maar dat gaat veranderen voorspelt ABN Amro op basis van een nieuwe sectoranalyse.

Madeline Buijs, senior sectoreconoom Bouw en Vastgoed van ABN Amro zegt tegen RTL Nieuws: "Het consumentenvertrouwen is van 3 naar -38 gezakt als het gaat om de vraag of consumenten grote uitgaves willen doen. Dat zal een effect hebben op de huizenprijzen, waardoor projectontwikkelaars minder zin hebben om woningen te bouwen."

De daling van de woningprijzen volgt meestal maanden na de daling van het consumentenvertrouwen, aldus Buijs. "Bij de vorige crisis was het dieptepunt op de woningmarkt zelfs pas na 58 maanden bereikt. Er zijn nog genoeg mensen op zoek naar een woning, dus de prijzen dalen niet meteen. Dat gebeurt pas als een crisis langer aanhoudt en we het in onze portemonnee terugzien."

ABN Amro verwacht dan ook dat volgend jaar de huizenprijzen gaan dalen, maar niet voor lang. Er wordt door de crisis immers ook tijdelijk minder gebouwd. Daardoor loopt het woningtekort op de lange termijn verder op, wat de prijs uiteindelijk weer zal opdrijven.

Bron(nen):   RTL Nieuws