Griekenland gaat van Duitsland schadevergoeding eisen voor de oorlogschade

In de Griekse pers en op internetfora gaat het er al maanden over. De Duitsers hebben vanaf 1941 grote schade aangericht in Griekenland - waar niet - en hebben daarvoor nooit betaald, vinden de Grieken. Maar het idee van schadevergoeding lijkt nu een serieuze wending te nemen. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos heeft het parlement woensdag gemeld dat er een studie is gemaakt van alle stukken die over dit onderwerp de laatste 60 jaar zijn gemaakt. Dat stuk zal worden voorgelegd aan juristen van de regering en daarna zal worden besloten of er een serieuze claim op Duitsland volgt. "We zullen al het mogelijke doen om tot een goed resultaat te komen," zei de minister. "Het zijn nu andere tijden, maar we kunnen het verleden niet uitvlakken." Het onderwerp van de herstelbetalingen kwam op, sinds de EU strenge eisen stelde aan Griekenland in ruil voor 200 miljard steun. Veel Grieken zien daarin de hand van de Duitsers. Van affiches waarop Merkel staat afgebeeld als Hitler kijkt in Griekenland niemand meer op. De Duitsers worden door veel Grieken gehaat. Maar deze stap van de regering maakt herstelbetalingen tot een serieus onderwerp tussen de twee landen. Waarnemers denken dat de regering van de conservatieve premier Antonis Samaras de kwestie wel moest oprakelen om op dit punt de wind uit de zeilen te nemen van Syriza, de oppositiepartij die fel tegenstander is van de akkoorden met de EU en de Trojka. 

Bron(nen):   Ekathimerini      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kamikaazkop

  Wo ist mein Fahrrad!??

  • Piet Oud

   Hebben veertien jarige jochies tegenwoordig geen eigen plekken op het internet meer om hun kinderlijke humor aan elkaar te laten blijken?

   (in antwoord op Kamikaazkop)
 2. RhodBerth

  De N-Euro komt eraan.

  Duitsland gaat nooit en nooit betalen voor de 2e wereld oorlog.

  Want als ze daarmee beginnen staat de rest van Europa + Noord Afrika + Rusland binnen no time ook bij hen aan te kloppen voor ‘herstelbetalingen’

  Het enige wat Griekenland hiermee bereikt is dat de animo onder de duitsers voor hulp aan zuid-europa nog harder wegzakt, en we dus uiteindelijk een noord en een zuid-euro gaan krijgen.

 3. Niegol

  prima, steun terugtrekken en Grieken uit de euro schoppen.
  Stelletje ondankbare hinden! laat ze eerst eens beginnen met belasting te betalen!

 4. Vijgen na Pasen

  Dit opent uitstekende perspectieven voor Belgie ! Wij zijn in het verleden door zowat elk Europees land al eens bezet en geplunderd. Zo moet in Spanje een zegswijze bestaan die vertaald heet ‘je bent hier niet in Vlaanderen !’

  • AT

   De Nederlanders hebben ook nog wel een appeltje te schillen met de Spanjaarden, de Fransen en de Pruisen. De Romeinen hebben hier ook rondgewandeld dus misschien valt daar ook nog wel wat te halen.

   (in antwoord op Vijgen na Pasen)
 5. Bert Hilhorst

  Wel lekker rustig op die Griekse eilanden zonder die Duitsers, die ‘s avonds al de handdoeken neer leggen op de ligstoelen bij het zwembad.

 6. kletsmajoor

  Misschien is dit soort onbeschoftheid -in dit geval door de Grieken- nodig voor Duitsland om de oorlog achter zich te laten. De Duitsers moeten zich niet langer in hun schulp laten jagen door referenties aan de oorlog. Duitsland is veruit het belangrijkste land in Europa en er wordt daarom een leidende rol van ze verwacht. Die kunnen ze niet goed vervullen als ze zich laten vernederen.

  • Karel Kritisch

   Precies, het moet niet gekker worden met die Grieken. De Duitsers zijn al lang geleden door het stof gegaan en hebben spijt betuigd van het naziverleden. De huidige generaties hebben er niets mee te maken. Dat Griekenland uberhaupt nog niet failliet is hebben ze aan de Duitsers te danken. Laat ze het lekker uitzoeken daar..

   (in antwoord op kletsmajoor)
 7. Guest

  Jij zit hier toch ook Piet?
  We zijn immers allemaal ~ik weet het beter~ mensen met een meninkje..

 8. i7

  ik kan de Grieken wel begrijpen.. maar om nu erover te beginnen??

 9. Loobs

  Ongepast, die foto bij dit stuk. Dat die gefrustreerde Grieken nou zoiets in elkaar klooien, betekent nog niet dat WIK dat maar gewoon moet plaatsen. Laster.

 10. jan bosscher

  De grieken zij al even dom als alle andere volken.

Reacties niet toegestaan