2 grafieken die tonen waarom we er zo beroerd voor staan

In de Daily Telegraph legt de gelauwerde economisch analist Ambrose Evans-Pritchard uit waarom Nederland het volgende slachtoffer wordt van het Europese mismanagement. Wat er in Nederland nu gebeurt is volgens hem ongehoord. Een moderne, welvarende, sterke economie valt in korte tijd in de kuil die Europa met zijn bezuinigingswoede graaft. Nederland moet veel te sterk bezuinigen meent Ambrose Evans-Pritchard en daardoor stijgt de werkloosheid in Nederland, traditioneel laag, nu net zo snel als de werkloosheid op Cyprus. Twee zaken vallen volgens hem in Nederland in het bijzonder op. De hoge particuliere schulden en de krimpende particuliere consumptie. Samengebracht in deze twee simpele, maar dreigende grafieken:  

14 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Jorrit Schippers

    Q1 2008 was dan ook de piek van het Lenen.nl/Frisia financieringen feest.

  2. Paulraw

    Ga zo door Rutte,en de verkiezingsoverwinning zal de uwe zijn…..

  3. 3-1-2013

    De hoge particuliere schulden weten we nu wel. Tijd voor de oplossing! Deze oplossing is de best denkbare die er is: aflossen en hand op de knip. Wij als volk mogen heel, maar dan ook heel dankbaar zijn dat we met z’n allen minder consumeren.

    • RhodBerth

      Waarom zou je een schuld aflossen die gedekt wordt door een waardevast bezit?
      Het is die economisch onverstandige redenering die de laatste tijd vanuit de onderbuik op is gekomen, en die er voor zorgt dat we er nu zo slecht voorstaan.

      Als je over 20 jaar je huis verkoopt is je huis meer waard dan je schuld. En dan heb je ook nog ‘ns een deel afgelost? Dus je zit dan gewoon in de duurste jaren van je leven bizar te oversparen voor de toekomst, terwijl je dat ook al doet dmv. je goede pensioen?

      Nonsense.

      (in antwoord op 3-1-2013)
      • 3-1-2013

        Volgens mij staan aardig wat hypotheken onder water. De schuld dekt juist niet de waarde; dat is het hele punt.
        We denken met z’n allen te weten hoe dat is gekomen. HRA is er eentje van. Maar nu de oplossing.
        En dat is zorgen dat de schuld weer gedekt wordt door een waardevast bezit (of nog beter: dat de schuld afneemt tov van een waardevast bezit).

        Speculeren op vastgoed op een periode van 20 jaar kan zeker goed uitpakken, echter zijn er ook verliezen.
        http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2008/de-herengracht-index/

        ps, er zijn ook mensen die niet oversparen maar elke maand net aan rond komen.

        (in antwoord op RhodBerth)
  4. grasspriet

    Zolang regeringen niet hun eigen geld gaan drukken maar dat uitbesteden aan privébedrijven waar ze het vervolgens tegen rente van gaan lenen komt geen land ooit uit de schulden.
    Dit hele systeem is zo zwaar overdue maar iedereen blijft z’n kop maar in het zand steken.
    Nigel Farage kan maar zo gelijk krijgen als hij zegt dat, als het zo doorgaat, er een revolutie komt omdat de mensen zich allemaal met de rug tegen de muur gedrukt voelen en geen andere uitweg meer zien dan alles omver te gooien.

  5. observatorium

    hoe de fiscus met hypotheekrente-aftrek de zaak scheeftrekt..op naar het volgende grillige gedrag van de bestuurlijke ambtenaren…doen die 12.000 door de staat ingehuurde consultants hun werk niet meer??

  6. kletsmajoor

    Het is volstrekt rationeel gedrag van het nederlandse volk. Als je veel schulden hebt en de vooruitzichten zijn minder goed ga je schulden aflossen en dat geld moet je vrijmaken door minder te consumeren. Het gevolg is nog meer economische krimp. Niets aan te doen. Het enige wat we van de regering mogen verwachten is dat ze proberen de krimp niet uit de hand te laten lopen. Maar de staat is geen wendbare sportwagen, eerder een mierenkolonie. En die weerhoud je er ook niet zo makkelijk van om onder je tegelpad een nest te bouwen.

  7. Alexander van den Berg

    Hoe ziet het plaatje “Household Debt” er uit als er rekening gehouden wordt met de Hoog / Laag hypotheek? Mensen houden de schuld maar sparen ook. Ik zou graag willen weten of hier rekening mee gehouden is.

    • RhodBerth

      Het buitenland houdt hier nooit rekening mee omdat ze ons systeem niet snappen.
      Daarom zijn de buitenlandse analyses ook onbetrouwbaar.

      Je hebt gelijk, tegen de grote hypotheekschuld staat een hoge spaar of beleggingsrekening. Samen met de woningwaarde is de waarde van onze bezittingen vele malen hoger dan de waarde van onze schuld.

      (in antwoord op Alexander van den Berg)
      • Alexander van den Berg

        Bedankt voor je reactie! Ik had al een vermoeden dat de cijfers uit verband zijn door onze manier van “aflossen”. Zou mooi zijn als dit een keer goed in kaart wordt gebracht.

        (in antwoord op RhodBerth)
  8. PeTeR SmOkErS

    Het wordt steeds leuker en gezelliger.

  9. Bart Matthesius

    Sinds wanneer staan we er beroerd voor?

Reacties niet toegestaan