Economen geven Rutte een onvoldoende

Zelf vindt hij zijn kabinet een van de beste sinds de tweede wereldoorlog. Maar vooraanstaande economen zien dat anders. Zij geven Mark Rutte een onvoldoende: gemiddeld delen ze een 4,7 uit voor de premier sinds het aantreden van het kabinet. De economen gaven cijfers aan de premier  en gaven hun opinie over het economisch beleid op verzoek van BNR en het FD. De grootste plaag voor onze economie is de huizenmarkt, vindt de helft van de 22 geënquêteerde economen. Het gebrek aan vertrouwen onder consumenten komt op de tweede plaats. Werkloosheid De economen zijn bijna unaniem in hun oordeel over de maatregelen van het kabinet om de werkloosheid in te dammen. Op een na vinden ze dat het kabinet niet de juiste maatregelen neemt. Maar over de meest realistische oplossing voor de werkloosheid zijn de economen verdeeld. Geen van de zes aangedragen oplossingen in de enquête kan op een meerderheid rekenen. Drie economen geven zelfs toe zelf ook niet weten wat de meest realistische oplossing is.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Als de economische wetenschap geen (min of meer) betrouwbare voorspellingen kan doen, is het dan een wetenschap?

  • Robin van der M.

   W.F. Hermans zei dat ook altijd. Economie is helemaal geen echte wetenschap. Arnoud Boot beweert ´t ook, dacht ik.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • Mo Meta

   Economie en andere sociale wetenschappen zijn geen wetenschappen, ook al willen ze graag dat het wel zo is.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • Wesley S. Breel

    Het zijn wel degelijk wetenschappen, maar geen exacte of natuurwetenschappen. Aangezien economie met mensen te maken heeft, is het nou eenmaal niet zo dat stimuli A altijd leidt tot respons B. In tegenstelling tot natuurkunde bijvoorbeeld, daar liggen verbanden (min of meer) vast en gebeurd altijd hetzelfde. Economie kan hooguit zeggen dat er een bepaalde neiging is die doorgaans dezelfde kant op wijst, maar het exacte effect is vaak niet goed te voorspellen, omdat het om mensen gaat.

    (in antwoord op Mo Meta)
    • Mo Meta

     Je beschrijving klopt 100%, alleen voor mij zijn het geen wetenschappen. En volgens mij denken de meeste wetenschappers uit de exacte wetenschappen er zo over. Semantische discussie dus 🙂

     (in antwoord op Wesley S. Breel)
     • Wesley S. Breel

      Dat kan, voor jou zijn alleen exacte/natuurwetenschappen dus wetenschap. Dat mag, maar de rest van de (academische) wereld maar onderscheidt in Alpha, Beta en Gamma wetenschappen. Wijsbegeerte is bijvoorbeeld een alpha studie, Natuurkunde een beta (dit zijn beide extremen zeg maar). Gamma wetenschappen zijn wetenschappen die raakvlakken hebben met beide, zoals Economie. Er wordt wel gezegd dat Natuurwetenschappen ‘wetten’ hebben (die vna Newton bijv), maar dat economie (en sociologie, etc) ‘wetmatigheden’ hebben. Er is bijv wel en neiging dat hogere prijzen leiden tot minder vraag, maar het effect is niet altijd even groot en zelfs niet altijd daar. Toch kan je over de breedte zeggen dat er wel een neiging is tot een verminderde vraag bij een verhoogde prijs.

      (in antwoord op Mo Meta)
 2. JOHNN

  Economie geen echte wetenschap. M.Rutte wel een echte premier?
  Daar gaat het om, dacht ik. Mijn indruk is dat die man alles weglacht.(en knikt)

Reacties niet toegestaan