‘Gedwongen verkoop mag niet bij betalingsgachterstand’

Banken moeten van de rechter in deze economische barre tijden tot het uiterste gaan om te voorkomen dat betalingachterstanden op de hypotheek leiden tot gedwongen verkoop.
 Dat stelt de rechtbank van Amsterdam in een  uitspraak van een huiseigenaar die niet aan zijn betalinsgverplichtingen had voldaan. De bank wilde gaan veilen, maar de rechter stak daar een stokje voor.
Met dit vonnis in de hand zullen advocaten hun klanten adviseren te proberen via de rechter executieverkoop te voorkomen.
De rechtbank heeft een particulier die sinds 2007 betalingsproblemen had in het gelijk gesteld in een kort geding tegen zijn hypotheekverstrekker. 'De voorzieningenrechter heeft bij dit oordeel betrokken dat in deze tijd, waarin het economisch gezien niet goed gaat met Nederland en veel huizen, zoals ook het onderhavige, “onder water staan”, dat wil zeggen de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis, van een bank meer coulance mag worden verwacht dan in economisch goede tijden', zo staat op de site rechtspraak.nl. 'Voor zover mij bekend is dit de eerste keer dat uitdrukkelijk wordt verwezen naar de barre economische omstandigheden', zegt advocaat Thomas van Vugt van AMS Advocaten, gespecialiseerd in vastgoedrecht tegen het FD In april hebben 141 executieveilingen plaatsgevonden, aldus het Kadaster. De huizenprijzen dalen al sinds de zomer van 2008. Vergeleken met de piek van augustus van dat jaar zijn de huizenprijzen met 19,5% gedaald. Circa een miljoen huizen staan "onder water".

Bron(nen):   Z24      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Heldoppantoffels

    Wat een goed nieuws!!! Wel terecht, mede gezien het feit dat de burger ook gepakt wordt om doe ellendige banken te redden.

  2. Cornelis Berend

    Kunnen mensen bij wie het hun bank wel is gelukt nu een claim indienen?

  3. André Somers

    Interessante casus. Het gaat hier om een man die al vaker betalingsregingen met de bank getroffen had, en die niet nakwam. Aan de andere kant gaat het om een geval waarbij de schuld waar het om gaat veel kleiner is dan de restschuld waarmee de huiseigenaar waarschijnlijk blijft zitten bij gedwongen verkoop.

    Tegelijk is dit denk ik wel een klap voor de kredietwaardigheid van de banken. Immers: als ze hun onderpand niet meer zomaar mogen opeisen bij wanbetaling, dan worden die hypotheken minder waard lijkt me.

    • JOHNN

      Het ware beter als de “professionele opkopers” werden uitgesloten bij veilingen. Die te lage executies stinken.

      (in antwoord op André Somers)

Reacties niet toegestaan