DS van DSB zoekt weer geld

Dirk Scheringa heeft weer een bedrijf. En omdat hij zijn eigen naam kennelijk als reklame beschouwt heet het bedrijf weer DS, maar nu DSF, van Dirk Scheringa Factoring.  Dat bedrijf - het komt bekend voor - zoekt investeerders die geld willen uitlenen aan Dirk. Zij krijgen het dan dubbel en dwars teriug. In een recente mailronde nodigt Scheringa ‘relaties’ uit om te investeren in DSF. Beleggingen vanaf een ton zijn welkom. (Dat is tevens de grens waarboven er geen toezicht meer is door de Autoriteit Financiële Markten.) De rente loopt op tot 7% voor wie zijn geld vijf jaar bij Scheringa laat staan. ‘We hebben behoefte aan uitbreiding van het werkkapitaal’, zegt Scheringa in een toelichting tegen het FD Wat DSF doet? Je kunt als ondernemer geld lenen als je vorderingen hebt van klanten. Dirk leent je dan dat geld en je betaalt terug als je klant jouw heeft betaald. Het lijkt een beetje op bankje spelen, maar het mag. ‘Bij bedrijven is veel behoefte aan uitbreiding van het werkkapitaal’, zegt Scheringa. ‘Bij banken kunnen ze niet terecht, want die schonen hun balans op. Scheringa werkt via de methode van factoring. Daarbij schiet het factoringbedrijf het bedrag van de verstuurde nota’s voor, zodat de mkb’er zijn personeel en eigen inkoop kan blijven betalen voor een volgende bestelling. Kortom, een zakelijk krediet met de facturen als onderpand. Het is een al jaren bestaande techniek waar banken aparte dochters voor hebben. Er zijn factoringbedrijven die de nota helemaal overnemen, waardoor de mkb’er van alle risico’s af is. Scheringa volgt de gebruikelijker methode waarbij het risico bij zijn klanten blijft liggen. En of er vermogenden zijn die Scheringa te hulp schieten ('vanaf een ton') is niet bekend. 7 % is een heel fors redement Maar als het fout loopt hebben ze geen reden tot klagen

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Diederdick

    Als het goed loopt hebben ze ook geen reden tot klagen.
    Kan vriezen en het kan dooien.
    En zo zijn er nog wat meer open deuren die ik zo in kan trappen.

  2. André Somers

    Als Scheringa beleggers hierop 7% rendement kan bieden, dan moet hij de ondernemers waarvoor hij financiert toch minstens een procent of 10 laten betalen lijkt me. Dure hobby, dat factoring bij DSF…

  3. Leonardo

    En als je nou mij 1000 euro leent, krijg je het volgende week dubbel terug, ok ? Echt.

    • André Somers

      Als dat niet zo is, dan heb je een probleem. Pas als je 100k€ gaat vragen, dan mag dat. Anders val je onder toezicht van de AFM 🙂

      (in antwoord op Leonardo)
      • hector

        Pensioenen werken anders ook zo. De overheid zegt: geef mij nu elke maand een deel van je salaris en later als je groot bent krijg je een mooi pensioen gecorrigeerd met inflatie. Dat de gemaakte belofte na 40 jaar financieel niet haalbaar is maakt niet uit. De overheid past dan gewoon eenzijdig de regels aan en je hebt geen poot om te staan.

        (in antwoord op André Somers)
        • André Somers

          Dáár is het probleem dat diezelfde overheid ook jaren gezegd heeft “er zit geld zat in de pot, je hoeft dit jaar geen premie te betalen” (en de overheid zelf ook niet natuurlijk. Daar hebben al die babyboomers ook van geprofiteerd. Ik merk het behoorlijk in mijn pensioenopbouw: torenhoge premies (het is “sociaal” dat jongeren hetzelfde betalen als ouderen, ook voor de regelingen waar ze geen gebruik van mogen maken toch?) en nu zelfs kortingen.

          Gelukkig bouw ik nu zelf mijn pensioen op. In mijn eigen potje.

          (in antwoord op hector)
  4. input@nu

    Ik zoek ook investeerders!
    nummertje trekken a.u.b…

  5. JOHNN

    Ja, geld verdienen met andermans geld. Precies als de banken. Van DNB en AFM mag het, als het maar een beetje in het groot gaat. Want dan ben je een grote jongen die niet huilend aan hun poort staat als de investering verdampt is.
    Beneden die ton worden ze geacht er voor in te staan dat het geld veilig is. Dat doen ze niet, weet Dirk S allang, vandaar alleen een haakje van 7% aan zijn hengel naar tonnen uit de gokvijver.
    Gek hoor dat dit mag door iemand met de reputatie van Dirk S., toch weer bankje spelen na het DSB kaartenhuis. Hij gokt op de krediethonger bij het mkb. Benieuwd hoe de markt erop reageert.

  6. iembam

    Lang leve de Rabo, ABN, ING enz. voor het ruimhartig steunen van mkb’ers die om een lening verlegen zitten. Daardoor hoeven ze niet bij financiers met een twijfelachtige reputatie aan te kloppen.

    over 2 jaar zit er weer iemand “100 000 slachtoffers” te bleren bij DWDD. maar dan zijn het MKB’ers i.p.v. huiseigenaren en spaarders.

Reacties niet toegestaan