NS stopt met Fyra en topman neemt ontslag

De NS stopt met de Fyra en topman Bert Meerstadt vertrekt. Dat hebben betrouwbare bronnen binnen het spoor en de ministeries tegen De Telegraaf bevestigd. Het besluit om met de Fyra te stoppen is binnen de NS al enige tijd geleden genomen en staat los van het vernietigende rapport dat de Belgen vrijdag presenteerde. Volgens de Telegraaf is alles in kannen en kruiken. Het persbericht ligt klaar, de besluiten zijn genomen. Maar het departement van Financien, dat enig aandeelhouder van NS, voorkwam dat de NS het naar buiten bracht. Financiën wilde wachten tot half juni om met een samenhangend plan te komen voor de vervanging van de falende Fyra.  De afspraak is dat Meerstadt  op 1 oktober opstapt. Hij krijgt de tijd om belangrijke dossiers als de Fyra af te ronden. Er is volgens De Telegraaf ook al een opvolger: Timo Huges (1965), die al door minister Dijsselbloem (Financiën) is benoemd. Huges is topman van de bloemenveiling FloraHolland. Hij heeft daarvoor jaren bij logistieke dienstverlener Frans Maas gewerkt.  Meerstadt, die twaalf jaar in de directie van de NS zat, verlaat de Spoorwegen met een debacle dat zijn weerga niet kent. De mislukking met de Fyra kost het bedrijf honderden miljoenen euro’s. En de hogesnelheidstrein naar Brussel, die er zou zijn vanaf 2007, zal nog vele jaren op zich laten wachten, omdat eerst een nieuwe trein moet worden uitgezocht, besteld en geleverd.  In rapporten van ingenieursbureaus staat onder meer dat de assen van sommige Fyra's al na enkele kilometers last hadden van roest. Daardoor zouden ze kunnen breken. Ook waren er problemen met de claxons, remmen, accu's en vielen er onderdelen van de treinen af. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) heeft vanochtend de directie van de NS ontboden op haar kantoor om te praten over de toestanden rond de Fyra. Dat meldt het ministerie.

Bron(nen):   De Telegraaf  Nos    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. IwanovKapotjeplov

    hoe men er ooit bij gekomen is om treinen te bestellen bij een Italiaanse trambouwer die nul komma nul ervaring had met hogesnelheidstreinen is me nog steeds een groot raadsel. Waarschijnlijk wel weer iets met voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

    • Jannie Ooms

      Ik heb begrepen dat geld geen rol speelde bij de heren van de NS. Ze wilden perse niet zo’n saaie, degelijk en beproefde Duitse of Franse trein. Nee, er moest een trein komen die zou opvallen. Een speciaal voor hen ontworpen design trein. Een trein die niet over het hoofd zou worden gezien. Nou, in die opzet zijn ze dan wel geslaagd…

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
      • JOHNN

        Niet helemaal waar, de politiek (Netelenbosch?) heeft ook een belangrijke invloed gehad op de besluitvorming. Helaas kunnen we daar die 600 miljoen verlies niet van terugvragen.

        (in antwoord op Jannie Ooms)
    • JOHNN

      Boekhouders hebben een belangrijke stem in NL. Te belangrijk vaak, meestal zijn boekhouders niet zo goed in geavanceerde techniek.

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
  2. Templein

    Fijn al die topbestuurders. Meerstadt kwam uit de marketingsector. Een hele goede bestuurder, zeggen sommigen uit het bedrijf. Huges heeft veel verstand van bloemenvervoer. Hij zal vast wel aan grafkransen kunnen komen na het financiële debacle van het NS-fyrus.

  3. Cornelis Berend

    Graag vervangen door van de gele, die min of meer op tijd rijden, waarvoor geen ‘bijkaartjes’ hoeft te kopen, zodat je meteen in kan stappen en doorreizen.

    Een wens: draai het concept ‘stilte coupés’ om: maak lawaai een coupé (1 wagon per trein) waar mensen lekkere groepsgesprekken mogen houden en de MP3-oortjes binnenstebuiten mogen indoen.

    De klant is koning nietwaar?

Reacties niet toegestaan