China wil een tweede Panamakanaal graven. In Nicaragua

Een consortium van Chinese bedrijven heeft een revolutionair plan: een tweede Panamakanaal, maar niet in Panama, maar in Nicaragua. Het graven van zo'n kanaal, dat drie keer zo lang zou moeten worden dan het Panamakanaal, zou zo'n 40 miljard gaan kosten. Als het doorgaat wordt het het grootste infrastructurele project allertijden. En zou het van Nicaragua een aanzienlijke economie kunnen maken. Het kanaal loopt vermoedelijk langs Lake Nicaragua en zou dus ook het milieu van dat grote meer aantasten. Er zijn ook andere milieubezwaren. Maar de Chinezen staan er niet onbekend dat ze zich daaraan veel gelegen laten liggen. Economen betwijfelen ook of zo'n meer economisch rendabel zou zijn. Maar wellicht speelt dat voor de Chinezen een ondergeschikte rol. Het is duidelijk dat een kanaal tussen de Pacific en de Stille oceaan dat niet in Amerikaanse handen is, maar in Chinese handen geopolitieke voordelen oplevert

Bron(nen):   Business Insider      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Het lijkt een hele lange blauwe lijn op het kaartje hierboven, maar dat meer is echt heel erg groot:http://goo.gl/maps/BsZA4

 2. input@nu

  Het betreffende meer is ook de krater van een der grootste megavulkanen op aarde. In het meer zelf en ernaast liggen meerdere grote actieve vulkanen. Hopelijk calculeren ze dat ook in.

 3. Jeroen Verkaik

  Te bizar dat we ons op deze wereld bezig houden met vernietiging van kostbare groengebieden omwille van onafhankelijkheid van een grootmacht. Rio San Juan, op de grens met costa rica zal veranderen in een industrieel gebied en dan zeggen we tegen de laatste Harpijarenden daaaaaaaaaag.
  Het huidige kanaal voorziet prima in de behoefte en is bovendien tegenwoordig in handen van de regering van Panama. Dat China dit wil is een, maar dat dit ook gewoon gaat gebeuren zou exht heel vervelend zijn. De gemiddelde nicaracuaan zou er geen dubbeltje meer door gaan verdienen en kan weinig doen om dergelijke bouwprojecten tegen te houden. Laten we hopen dat avaaz hier iets mee kan en gaat doen.

Reacties niet toegestaan