Dijsselbloem boos op De Nederlandse Bank

Het komt niet vaak voor dat een minister van Financien openlijk moppert op de Nederlandse Bank (DNB). Die laatste klaagt bij herhaling dat de bank zijn toezichthoudende werk niet goed kan doen, omdat daarvoor te weinig bevoegdheden zijn de bank daarvoor te weinig geld heeft. Dijsselbloem over het personeelstekort:"Er werken 265 mensen op de afdeling toezicht betalingsverkeer. Wat doen die mensen dan? Dat is pertinent niet de goede houding. We kunnen niets, we hebben niks, pertinent onjuist." De afgelopen jaren zijn grote ongelukken gebeurt met banken, die met beter toezicht mogelijk waren voorkomen. Vooral bij het drama rond DSB en de gedwongen nationalisatie van SNS rees de vraag of DNB zijn werk goed had gedaan. DNB klaagt over tekort aan mensen en bevoedheden. Onzin, vindt Dijsselbloem dus

Bron(nen):   NRC      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Snel op Europees niveau toezicht regelen middels een bankenunie, want op landelijk niveau werkt het niet, niets zeggen over de kosten van een dergelijke extra berg ambtenaren.
  Mocht achteraf blijken dat er allerlei extra problemen veroorzaakt worden, en verder weinig opgelost wordt en er gaan stemmen op om het zsm weer op te heffen?
  Begin dan meteen over wat het opheffen allemaal gaat kosten.

  In een notendop de werkwijze van onze ongekozen Europeesche vrinden.

  EU: f*cking people over since inception.

  Jeroen “Template” Dijsselbloem is vast in staat e.e.a. te vertalen.

  • Heldoppantoffels

   Dit gaat niet alleen om toezicht op de banken, het zou ook moeten gaan over het systeem op zich.
   Vraag je maar eens af waar het geld allemaal vandaan komt, banken creeeren geld met de druk op een knop…really? Ik weet dat het moeilijk te bevatten is, maar ja…really!!
   Mensen brachten hun geld vroeger naar de bank en lieten het daar lang staan zonder er iets mee te doen. Al snel realiseerde deze banken dat zij meer konden verdienen door dit geld weer uit te lenen aan bedrijven en prové personen. Vroeger kon een bank niet meer uitlenen dan het in kas had, tegenwoordig lenen banken rustig een veelvoud uit van wat zij eigenlijk in kas hebben.
   Als jij naar de bank gaat voor een hypotheek en je gegevens kloppen, dan krijg jij dat geld. Dat geld maakt men door uiteindelijk op een knop te drukken en het heeft niets, helemaal NIETS te maken met waarde die zij op de balans hebben. Tegen 1.000.000 in kas, kan een bank rustig meer dan 10.000.000 aan leningen uitgeven.

   Tenslotte, schreef ik al dat dit geld nergens vandaan komt?

   Zoek er maar eens op, met enige moeite kun je best wat vinden.

   (in antwoord op malky)

Reacties niet toegestaan