Baanbrekend: banken moeten zichzelf gaan redden

Europese banken zullen in de toekomst eerst zichzelf moeten proberen te redden. De ministers van Financiën van de landen van de Europese Unie zijn het in de nacht van woensdag op donderdag in Brussel eens geworden over hoe een bank in de problemen gecontroleerd kan omvallen. Zo moet voorkomen worden dat de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd voor het wanbeleid bij financiële instellingen.

Lange tijd was het niet bespreekbaar dat naast aandeelhouders ook obligatiehouders en spaarders bij een bank zouden moeten meebetalen aan de redding of ontmanteling van de bank (een zogeheten bail in). Maar bij het reddingspakket van Cyprus werd voor het eerst ook verwacht dat zij een deel van de redding betaalden. De rijke russen die hun geld bij de Cypriotische bank hadden gestald raakten toen een deel van hun geld kwijt.

De ministers spraken een vaste volgorde af die moet worden toegepast wanneer een bank dreigt om te vallen. Of dit uiteindelijk gaat betekenen dat de belastingbetaler echt de kosten niet gaat dragen van de reddingsacties valt nog te bezien.