Bijbaantje is helemaal niet goed voor je kind
Je stimuleert je kind om een baantje te nemen; een krantenwijk, vakkenvullen. Zo leert hij of zij de waarde van geld en dat je iets moet doen voor de kost. Deel van de opvoeding. Maar dat klopt niet, zegt emeritus hoogleraar Kristoffel Lieten
Ouders met kinderen van tussen de 12 en 15 jaar moeten kritischer zijn als hun kroost een bijbaantje wil. Het is namelijk niet goed voor hu schoolprestaties, zegt hij in het AD.
Lieten vindt dat ouders daar veel te laconiek mee omgaan. Lieten heeft samen met oud-student antropologie en kinderrechten Sarah de Vos onderzoek gedaan naar kinderarbeid in Nederland.
Zo'n 300.000 kinderen werken in Nederland om luxegoederen zoals een smartphone te kunnen betalen. Ze werken dus niet omdat het leuk of leerzaam is, maar omdat ze geld 'nodig' hebben. Volgens de twee onderzoekers worden de nationale wetgeving en internationale conventies zo op grote schaal overtreden. Kinderen leren bovendien weinig van hun bijbaantjes.
Nou die Kristoffel heeft het geld klaarblijkelijk niet met werken verdient. Natuurlijk moet je er voor zorgen dat de schoolprestaties er niet onder leiden maar we moeten de kinderen wel laten beleven hoe het voelt om beloont te worden voor werk wat je doet al kun je het over de hoogte van de beloning nog hebben.
Werken moet je ook leren meneer de gepensioneerde hoogleraar, maar ja dat heb jij je hele leven niet hoeven te doen.
Bijzonder hoogleraar kinderarbeid Kristoffel Lieten, die vorig jaar met emeritaat ging, heeft plagiaat gepleegd. Volgens de rechtbank in het Indiase district Delhi is bewezen dat hij een paper heeft geplagieerd van Ajai Sahni, executive director van het Institute for Conflict Management in New Delhi.
Ik dacht dat Stapel veroordeeld was, maar hij leeft verder in Lieten en zijn maatjes. Want alfa wetenschap en gewoon gezond verstand, dat gaat niet samen.
Gezond verstand is uiteraard niet slechts voorbehouden aan bèta wetenschap, mocht dat je insinuatie zijn. Bovendien zou ik het vakgebied van deze man onder de gamma wetenschap scharen, niet alfa.
(in antwoord op PaulusJ)Dat jongeren werken naast hun schooltijd is op zich geen probleem, volgens mij.
Wel vraag ik me vaak af of hun vermogen om lesstof in zich op te nemen niet afneemt met hun drukke bestaan.
Ik zou benieuwd zijn naar een onderzoek die het opnemen van de lesstof plus onthouden van lesstof en het plaatsen in grotere verbanden kan meten. Dan zou je de resultaten onderling kunnen vergelijken van jongeren met en zonder bijbanen.
Die van mij moeten gewoon aan het werk. Wel tegendraads natuurlijk in NL, het land van gratis geld. Maar ik leer mijn kinderen dat ze het eerst moeten verdienen en dat werk niet altijd leuk of leerzaam is, maar gewoon omdat het MOET als je wat poen wilt hebben. Je leert daar weer hele andere belangrijke dingen van.
eens. Zodra het wettelijk mag aan het werk, maak niet uit wat. en als ze nog te jong zijn; heitje voor een karweitje bij de buren. Ze moeten ook leren wat geen leuk werk is.
(in antwoord op Pietje_Precies)En geen enkele onderzoeker die zich afvraagt waarom die kinderen zo nodig een smartphone moeten hebben…. en hoeveel tijd ze daarmee verdoen aan nietsnutten…
Een bijbaantje is goed voor het kind, het leert ‘m waarden en sparen… dat laatste is iets wat we vroeger deden voordat we iets kochten… zeg maar een krediet wat je van te voren opbouwt… ja, ‘t klinkt idioot, maar zo ging dat vroeger.
Ja maar, hoe kan je tegenwoordig nou sparen als je een smartphone inclusief peperduur abonnement moet hebben, een Vespa scooter, dure merkkleding, Beats oordopjes en ongezonde meuk uit de schoolkantine moet kopen?
(in antwoord op Prikker)Zo stellen mensen die nogal eens in Afrika komen dat de mensen daar in fysieke armoede en dat wij hier in het Westen in geestelijke armoede leven. Het zou mooi zijn om een combinatie te maken van beide werelden.
(in antwoord op Buck Danny)Kortom, als je kind op school met moeite presteert kun je het beter geen bijbaantje geven. Gaat het goed op school, dan is een bijbaantje een goede aanvulling op de opvoeding, en leert het al vroeg dat het moet werken voor geld.
Toch liever een kind dat met een 7 slaagt, en 4 jaar heeft geleerd wat werken is, dan dat het met een 8 slaagt maar nog nooit een hand heeft uitgestoken.